Polaznici vrtića učestvovali u predstavi ''Lutke nam pričaju''

Pod pokroviteljstvom Općine Centar, na sceni Centra za kulturu Sarajevo u Jelićevoj ulici, za polaznike vrtića sa područja središnje gradske općine 25. aprila 2016. godine izvedena je predstava ''Lutke nam pričaju'' autora Sabita Agića.
Polaznici vrtića učestvovali u predstavi ''Lutke nam pričaju''

Ova lutkarska predstava je prilagođena djeci predškolskog uzrasta i učenicima nižih razreda osnovnih škola i odobrena je od nadležnog Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo. Autor na zabavan i šaljiv način obrađuje teme koje su u potpunosti usklađene sa odgojno obrazovnim potrebama djece i koje su u korelaciji sa nastavnim predmetima maternjeg jezika, likovne kulture, muzičke kulture, tjelesnog i zdravstvenog odgoja.

 

Predstava ''Lutke nam pričaju'', kojom se želi potaknuti interes za lutkarstvo, kao glavnu temu ima prevenciju štetnih posljedica dugotrajnog sjedenja. Predstava je sastavljena iz više priča, a svaka od njih je ujedno i prezentiranje jedne lutkarske tehnike. Na taj način djeca mogu vidjeti gotovo sve osnovne lutkarske forme. U toku predstave djeca pomažu lutkama, razgovaraju, te zajedno pjevaju i plešu.

 

Izvedba predstave ''Lutke nam pričaju'' nastavak je kontinuiranog projekta Javne ustanove Centar za kulturu Sarajevo od 2002. godine kada je formirana dječija dramska scena koja realizira predstave za djecu uzrasta od šest do 11 godina (''Magareće godine'', ''Bajka o ribaru i ribici'', ''Zlatoruni'', ''Čarobni prah'', ''Decembar bijeli'', ''Bosanska podvala'', ''Imamo učiteljicu za čistu peticu'', ''Titiz i Džomet'', ''Princeza Zemlja, zemljožderi i vitezovi''…).

03.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
Predstavljeni rezultati projekta „I ja mogu drugačije“
03.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Sutra besplatna edukacija za trudnice i mlade roditelje
03.07.2024.
OPĆINA OBEZBIJEDILA 16.444 KM
U toku radovi na sanaciji dijela Ulice Marcela Šnajdera
Više vijesti