Fond za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom FBH održao prezentaciju za boračke organizacije

U velikoj sali Općine Centar upriličena je prezentacija programa i projekata federalnog Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom koji se odnose na korištenje finansijskih sredstava u svrhu prekvalifikacije i lakšeg zapošljavanja invalidnih osoba.
Fond za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom FBH održao prezentaciju za boračke organizacije

Prezentaciji su prisustvovale boračke organizacije iz općine Centar, ali i drugih općina, predstavnici Saveza brigadnih udruženja iz svih općina na nivou Kantona Sarajevo, predstavnici Patriotske lige i Zelenih beretki. U ime Općine Centar prezentaciji su prisustvovali predsjedavajući Općinskog vijeća dr. Nedžad Ajnadžić, pomoćnik općinskog načelnika za boračka pitanja Đulaga Hamza, predsjednik Komisije Općinskog vijeća za boračka pitanja Dževad Topić i vijećnik Suvad Kerla.

 

Predsjedavajući Ajnadžić zahvalio se direktoru Ahmetu Baljiću koji je izrazio želju da okupi boračka udruženja i da im prezentuje šta je to što mogu dobiti kao uslugu koju Fond nudi.

-Ovo je naš pokušaj da olakšamo pripadnicima Armije RBiH, patriotama i braniteljima ovog grada i države koji su odvažni, imaju projekte i programe, da iskoriste mogućnosti i alate koje nudi država. Vjerujem da ovo što će biti prezentirano mnogi ne znaju, a malo ih koristi i u principu ovo je finansijska mogućnost i pretpostavka da oni koji imaju dobar i kvalitetan projekat mogu aplicirati kod Fonda. Zahvaljujem se direktoru Baljiću koji šalje nove signale iz ovog fonda, a mi mu dajemo punu podršku. Ovo je dobra komparativna prednost i šansa da iskoristimo ono što Fond nudi, istakao je Ajnadžić.

 

Direktor Baljić je kazao da želi upoznati boračke organizacije sa uslugama koje im Fond nudi, te uslovima koje moraju ispuniti kako bi ostvarili pravo na te usluge.

-Ovdje smo da prezentiramo ko smo, šta smo, šta možemo uraditi i ponuditi. Mi u Fondu smo uvidjeli da su nažalost mnogi problemi vezani za činjenicu da uglavnom osobe sa invaliditetom nisu u punom kapacitetu upoznate sa potencijalnim pravima koja mogu ostvariti kod Fonda. Tragom toga, napravili smo reorganizaciju poslova unutar Fonda, oformili smo novu Službu za podršku korisnicma i potencijalnim korisnicima sredstava fonda, naglasio je Baljić.

 

Nejra Šabić iz Službe za podršku korisnicima informisala je učesnike sastanka o aktivnostima Fonda i predstavila pogodnosti koje poslodavci mogu ostvariti u skladu sa pomenutim zakonom, a koje se, među ostalim, ogledaju u novčanom stimulansu koji Fond dodjeljuje za novo zapošljavanje osoba sa invaliditetom čiji stepen invaliditeta iznosi 60 posto i više.

 

-Fond za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom osnovan je u skladu sa Zakonom o profesionalnoj rehabilitaciji, osposobljavanju i zapošljavanju osoba sa invaliditetom FBiH i predstavlja ključnu instituciju u provođenju politike razvoja i unapređenja profesionalne rehabilitacije i poboljšanja pristupa zapošljavanju osoba s invaliditetom na području FBiH, kazala je Šabić.

 

Osnovna uloga Fonda je provođenje politike razvoja profesionalne rehabilitacije i zapošljavanja osoba sa invaliditetom, komunikacija i koordinacija sa vladinim i nevladinim interesnim grupama u cilju iznalaženja sistemskih rješenja, kreiranje i realizacija programa i projekata profesionalne rehabilitacije i zapošljavanja osoba sa invaliditetom, te osiguravanje sredstava. Pri tome, Fond insistira da svi subjekti, odnosno institucije, obavljaju svoje zadatke u skladu sa Zakonom o profesionalnoj rehabilitaciji, osposobljavanju i zapošljavanju osoba sa invaliditetom, kako bi se obezbijedilo identificiranje stvarnih potreba i izvršila realna procjena mogućnosti, te postigla, što je moguće, veća efikasnost u ovim oblastima. U okviru provođenja politike razvoja i unapređenja profesionalne rehabilitacije i zapošljavanja osoba sa invaliditetom Fond obavlja i sljedeće aktivnosti: stručnu podršku projektima profesionalne rehabilitacije i unapređenja profesionalne rehabilitacije i zapošljavanja osoba sa invaliditetom; isplata novčanih nadoknada i stimulansa; finansiranje i sufinansiranje programa i projekata; nadzor nad ostvarivanjem prava i namjenskim utroškom sredstava; stručna podrška korisnicima Fonda. Poseban akcenat stavljen je na obavezu plaćanja posebnog doprinosa za zapošljavanje osoba sa invaliditetom kojeg su dužni platiti svi poslodavci koji na svakog šesnaestog uposlenog radnika ne zapošljavaju jednu osobu sa invaliditetom.

 

Predstavnici Fonda upoznali su prisutne da će 12. aprila 2016. godine biti objavljen Javni poziv za dodjelu sredstava za finansiranje i sufinansiranje programa/projekata razvoja privrednih društava i zaštitnih radionica, programa/projekata održivosti postojeće razine zaposlenosti osoba sa invaliditetom i programa/projekata profesionalne rehabilitacije osoba sa invaliditetom u 2016. godini, a da je za tu namjenu izdvojeno 3,6 miliona maraka.

 

Na kraju sastanka usvojen je niz zaključaka o modalitetima budućeg djelovanja u pogledu poboljšanja položaja boračke populacije. Općinsko vijeće Centar će na narednoj sjednici uputiti inicijativu da se pokrene procedura prema Vladi FBiH za izmjenu zakona koji će proširiti dijapazon onih koji bi koristili ovu vrstu usluga, a to je uvođenje osoba koje imaju manji postotak invalidnosti, odnosno od 40 posto na više, i da se pod posebnim uvjetima angažuje subvencioniranje doprinosa u odnosu na postotak invaliditeta. Također, Općinsko vijeće će pokrenuti inicijativu da se iz budžeta Općine Centar za 2017. godinu izdvoji 150.000 KM za formiranje Fonda za pomoć pri registraciji pravnih subjekata koji će biti registrovani za profesionalnu rehabilitaciju.

03.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
Predstavljeni rezultati projekta „I ja mogu drugačije“
03.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Sutra besplatna edukacija za trudnice i mlade roditelje
03.07.2024.
OPĆINA OBEZBIJEDILA 16.444 KM
U toku radovi na sanaciji dijela Ulice Marcela Šnajdera
Više vijesti