Za projekte 72 sportske organizacije Općina Centar izdvojila 160.000 KM

U velikoj sali Općine Centar, u utorak, 12. aprila 2016. godine upriličeno je potpisivanje ugovora sa predstavnicima sportskih organizacija čiji projekti će dobiti finansijsku podršku ove lokalne zajednice. U ovogodišnjem općinskom budžetu za tu namjenu je obezbijeđeno 160.000 KM.
Za projekte 72 sportske organizacije Općina Centar izdvojila 160.000 KM

Na objavljeni javni poziv za finansiranje i sufinansiranje projekata iz oblasti sporta sredstvima budžeta Općine Centar za 2016. godinu prijavile su se 84 sportske organizacije sa 92 projekta. U skladu sa Pravilnikom o kriterijima za finansiranje javnog interesa Općine Centar u oblasti sporta, a na prijedlog Komisije Općinskog vijeća za sport, općinski načelnik Dževad Bećirević je donio odluku o dodjeli sredstava za 72 sportske organizacije, sa čijim predstavnicima su potpisani ugovori.

 

U ime načelnika Bećirevića prisutne je pozdravila Zakira Šero, pomoćnica načelnika za obrazovanje, kulturu i sport.

-Želim svima da čestitam što su aplicirali, ispunili uslove i dobili podršku za sufinansiranje projekata u nadi da će im ova sredstva pomoći u daljem radu. Ovo je prvi put da Općina Centar potpisuje ugovore sa sportskim organizacijama, a razlog tome je ugovor koji je Općina potpisala sa Sportskim savezom KS o vođenju Matične evidencije u sportu za područje općine Centar. Naime, prema pomenutom ugovoru Općina se obavezala da će prilikom raspisivanja javnog poziva za finansiranje i sufinansiranje projekata iz oblasti sporta, kao jedan od uslova za prijavu sportskih organizacija, tražiti i potvrdu o upisu u Matičnu evidenciju Sportskog saveza KS. Većina je tu potvrdu uredno dostavila, a oni koji nisu nažalost su morali biti eliminisani. Javni poziv za 2017. bit će raspisan u oktobru ove godine, kazala je Šero i pozvala sportske organizacije da blagovremeno prijave njihove projekte i dostave svu traženu dokumentaciju.

 

Orijentiring savez FBiH dobio je sredstva za sufinansiranje projekta „Otvoreno prvenstvo osnovnih škola Općine Centar u orijenitringu“. Prema riječima predsjednika udruženja Zijada Delje, ova sredstva su im izuzetno značajna.

-Orijentiring je najmlađa grana sporta u BiH. U ovoj godini planiramo aktivnosti sa najmlađima, sa učenicima osnovnih škola u Kantonu Sarajevo. Iskazujemo veliku zahvalnost prema Općini Centar koja je prepoznala naš rad i pomogla nam finansijski jer svaka pomoć sportskim organizacijama je itekako dobro došla. Ovo je sigurno najodgovornija Općina u državi, a nadamo se da će i ostali nivoi vlasti, po uzoru na Općinu Centar, pomoći u okviru svojih finansijskih mogućnosti, naglasio je Deljo.

 

Elvedin Moralić, stručni savjetnik za sport u Sportskom savezu Kantona Sarajevo kazao je da su i ranije dobijali pomoć Općine Centar.

-Sa Općinom Centar imamo izuzetno dobru saradnju. Ovo je jedna od rijetkih općina na području Kantona koja podržava projekte Sportskog saveza KS s obzirom da mi realiziramo masovne sportske projekte kao što su škola plivanja, škola skijanja, međunarodne atletske trke... Novčana pomoć nam izuzetno mnogo znači jer svi znamo koliko su veliki troškovi organizacije jednog projekta. Ove godine Općina je podržala projekat „Međunarodna atletska gradska trka - VIVICITTA 2016.“ i na tome smo beskrajno zahvalni, istakao je Moralić.

 

Općina Centar iz godine u godinu obezbjeđuje sve značajnija sredstva za ovu oblast, a u skladu sa finansijskim mogućnostima i u budućnosti će nastaviti davati svoj doprinos razvoju i promociji sporta u našoj zemlji. U ovogodišnjem općinskom budžetu za podršku sportu izdvojeno je 477.300 KM.

03.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
Predstavljeni rezultati projekta „I ja mogu drugačije“
03.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Sutra besplatna edukacija za trudnice i mlade roditelje
03.07.2024.
OPĆINA OBEZBIJEDILA 16.444 KM
U toku radovi na sanaciji dijela Ulice Marcela Šnajdera
Više vijesti