Općina Centar dodjeljuje plastenike borcima i povratnicima

Općina Centar Sarajevo, predvođena načelnikom Dževadom Bećirevićem, poduzima niz koraka u cilju stvaranja povoljnog poslovnog ambijenta i uslova za zapošljavanje, naročito pripadnika boračke i izbjegličke populacije.
Općina Centar dodjeljuje plastenike borcima i povratnicima

Tako je u ovogodišnjem općinskom budžetu obezbijeđeno 20.000 KM za nabavku plastenika, površine 50 kvadratnih metara, sa dodatnom opremom koji će biti dodijeljeni zainteresiranim poljoprivrednicima – socijalno ugroženim pripadnicima boračke i izbjegličke populacije koji imaju prebivalište na području općine Centar.

 

 

U tom cilju 18. februara 2016. godine raspisan je javni poziv zainteresiranim licima koja ispunjavaju utvrđene kriterije da predaju zahtjeve za dodjelu plastenika. Javni poziv je bio otvoren 20 dana, a pravo učešća u ovom projektu imali su stanovnici općine Centar koji posjeduju ili su zakonski korisnici poljoprivrednog zemljišta pogodnog za plasteničku proizvodnju. U javnom pozivu su bili navedeni kriteriji koji nose određeni broj bodova. Osim vrednovanja pogodnosti zemljišta, bodove dobivaju nezaposlena lica, demobilisani borci, članovi uže porodice poginulih branitelja, ratni vojni invalidi, civilne žrtve rata, logoraši...

 

 

Načelnik Bećirević je imenovao stručnu komisiju za odabir korisnika ovog projekta, u kojoj su bili prof. dr. Velija Katica i diplomirani inženjeri poljoprivrede mr. Nezir Omeragić i Nedim Talić. Zadatak Komisije je bio da za svakog prijavljenog kandidata utvrdi na terenu činjenično stanje kad je u pitanju pogodnost zemljišta za plasteničku proizvodnju, te da na osnovu Pravilnika provede proceduru bodovanja i utvrdi rang listu podnosilaca zahtjeva koji ispunjavaju propisane uslove za dodjelu plastenika, što je i učinjeno.

 

 

Na prijedlog pomenute stručne komisije općinski načelnik je donio odluku da plastenike dobije 11 poljoprivrednika i to: Beriz Omerović, Refik Omerović, Aldin Pandžić, Damir Spahić, Rasim Muharemović, Orhan Jusić, Nedeljko Đokanović, Halid Muharemović, Zejnil Muharemović, Mehmedalija Ramić i Esad Hujdur.

 

 

Predsjednik komisije za odabir korisnika ovog projekta prof. dr. Velija Katica je kazao da će sada 11 poljoprivrednika dobiti od Općine Centar plastenike, te da će se prilikom aprilskog rebalansa općinskog budžeta nastojati obezbijediti dodatna sredstva kako bi ovu vrstu pomoći dobilo i preostalih osam kandidata koji ispunjavaju kriterije.

 

-Na javni poziv su se prijavila 22 kandidata od kojih tri nisu ispunjavali utvrđene kriterije (jedan nije stanovnik općine Centar, a dva nisu imali minimum zemljišta za plasteničku proizvodnju). S obzirom na iznos sredstava i tendersku proceduru odabira firme koja će isporučiti plastenike, sada će 11 kandidata koji ispunjavaju propisane uslove dobiti plastenike. Najveći broj prijavljenih je sa područja Nahoreva, a ima ih i nekoliko sa Nahorevskih brda i Betanije, odnosno ruralnih područja središnje sarajevske općine gdje postoje uslovi da se lokalno stanovništvo bavi poljoprivrednom proizvodnjom i stočarstvom, objasnio je Katica.

 

Prema riječima Katice, u općinskom budžetu će se pokušati obezbijediti još 15.000 KM kako bi preostalih osam kandidata koji ispunjavaju uvjete dobili plastenike sa dodatnom opremom za održavanje optimalnih uvjeta kao što su temperatura, svjetlost..., što je neophodno za bavljenje plasteničkom proizvodnjom.

-Veoma je važno što se plastenici dodjeljuju socijalno ugroženim pripadnicima povratničke populacije i demobilisanim borcima, među kojima ima i ratnih vojnih invalida. Smatram da je Općina uradila jedan vrlo human projekt koji će pomoći ovim stanovnicima da ublaže tešku socijalnu situaciju u kojoj se nalaze, istakao je Katica i dodao da uskoro slijedi potpisivanje ugovora sa 11 poljoprivrednika – korisnika ovog projekta.

03.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
Predstavljeni rezultati projekta „I ja mogu drugačije“
03.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Sutra besplatna edukacija za trudnice i mlade roditelje
03.07.2024.
OPĆINA OBEZBIJEDILA 16.444 KM
U toku radovi na sanaciji dijela Ulice Marcela Šnajdera
Više vijesti