Nastavljene aktivnosti oko priprema za obilježavanje Dana Općine Centar

Organizacioni odbor za obilježavanje Dana Općine Centar, na čelu sa predsjedavajućim Općinskog vijeća Centar dr. Nedžadom Ajnadžićem, održao je u ponedjeljak 11. aprila 2016. godine drugi sastanak posvećen pripremama za obilježavanje tog značajnog datuma u historiji centralne gradske općine od 2. do 9. maja. Osim predstavnika izvršne i zakonodavne vlasti Općine Centar, u radu Odbora učestvuju i pripadnici boračkih udruženja iz Centra.
Nastavljene aktivnosti oko priprema za obilježavanje Dana Općine Centar

Prema protokolu obilježavanja planirano je da predstavnici Općine i boračkih udruženja polože cvijeće na mezarje kod Alipašine džamije i šehidsko mezarje Kovači, te mezar prvog predsjednika i Vrhovnog komandanta Armije RBiH Alije Izetbegovića, kao i na nekoliko spomen-obilježja u Centru, te lokalnim grobljima. Također, planirano je održavanje svečane sjednice Općinskog vijeća Centar gdje će biti uručena općinska priznanja za zaslužne pojedince i kolektive, te priznanje „Policajac godine“.  

Druženje saboraca i učesnika dešavanja 2. maja ratne 1992. godine bit će upriličeno  u dvorištu u Ulici maršala Tita 54, kao i pripadnika nekadašnjeg Odreda „Zagreb“, dok će ispred spomen-obilježja „Debelo brdo“ u Trebevićkoj ulici biti obilježen i Dan Odreda Soukbunar.

 

Općinska Služba za obrazovanje, kulturu i sport će zajedno sa Fondom memorijala za 602 učenika devetih razreda iz osnovnih škola sa područja općine Centar organizirati posjetu ratnom tunelu „D-B“ gdje će biti održan historijski čas o ulozi koju je tunel spasa imao za branitelje i građane u opkoljenom Sarajevu tokom proteklog rata. U prostorijama Doma mladih na Skenderiji planirana je premijera dokumentarnog filma „Humanisti i heroji – uloga sarajevskih taksista u odbrani Bosne i Hercegovine 1991-1995. godine“, čiju produkciju je finansijski podržala Općina Centar. Kao i proteklih godina, od 2. do 9. maja bit će održani prigodni kulturno-umjetnički  i sportski programi, a u periodu od 6. do 8. maja će biti obilježeni Dani mladih općine Centar.

 

Mjesne zajednice iz Centra će također u saradnji sa Komisijom Općinskog vijeća za mjesne zajednice i saradnju sa općinama i gradovima na prigodan način obilježiti Dane Općine Centar. Na održanom sastanku Organizacioni odbor je podržao inicijativu da se od naredne godine povodom obilježavanja Dana Općine Centar održi okrugli sto na temu mjesto i uloga branitelja i patriota ove zemlje u odbrani BiH i ovog grada u periodu od 8. aprila do 9. maja 1992. godine. Također, Odbor je podržao prijedlog predsjedavajućeg Ajnadžića da se u zajedničkoj saradnji općinskih komisija i Službe za boračko-invalidsku zaštitu Općine Centar izradi kalendar važnih događaja u periodu od 1992. do 1995. godine. Naredni sastanak Organizacionog odbora je planiran sedam dana prije početka obilježavanja Dana općine Centar.

03.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
Predstavljeni rezultati projekta „I ja mogu drugačije“
03.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Sutra besplatna edukacija za trudnice i mlade roditelje
03.07.2024.
OPĆINA OBEZBIJEDILA 16.444 KM
U toku radovi na sanaciji dijela Ulice Marcela Šnajdera
Više vijesti