Kanton Sarajevo će podržati izgradnju škole i kružnog toka na Šipu

Predsjedavajući Općinskog vijeća Centar dr. Nedžad Ajnadžić u petak, 8. aprila 2016. godine ugostio je premijera Kantona Sarajevo Elmedina Konakovića i zastupnika u Skupštini Kantona Sarajevo Kemala Ademovića. Povod posjete bio je razgovor o zajedničkim aktivnostima i projektima Kantona i Općine Centar, a akcenat je stavljen na izgradnju škole i kružnog toka na Šipu, te rješavanje problema u vezi sa vodovodnom infrastrukturom.
Kanton Sarajevo će podržati izgradnju škole i kružnog toka na Šipu

Ajnadžić je kazao da je sastanak dogovoren kako bi se moglo razgovarati o veoma bitnim projektima i aktivnostima, kako za Općinu Centar tako i za Kanton Sarajevo.

-Raduje me da je došlo do ove posjete, a ono što mi kao lokalna zajednica očekujemo je podrška kada su u pitanju projekti izgradnje škole i kružnog toka na Šipu koje podržavaju i načelnik Dževad Bećirević i Općinsko vijeće, zatim projekat ojačavanja sistema vodosnabdijevanja, rekonstrukcija, sanacija i izgradnja vodovodne infrastrukture, projekat zajedničkog angažovanja finansijskih sredstava po pitanju informatizacije sale u kojoj se održavaju sjednice Skupštine KS i Općinskog vijeća, zajedničko finansiranje sanacije fasade na zgradi Općine Centar, te problem pasa lutalica. Općina Centar za sve navedene probleme ulaže velike sume novca, a spremna je to činiti i dalje, ali je zaista neophodna saradnja i sa drugim nivoima vlasti, prije svega sa Kantonom, istakao je Ajnadžić.

 

Ajnadžić je prisutne upoznao da će u rebalansu budžeta Općine Centar biti planirana finansijska sredstva u iznosu od 40.000 KM za izradu projektne dokumentacije kružnog toka na Šipu. Obaveza Kantona Sarajevo je provođenje procedure rješavanja imovinsko-pravnih odnosa duž nove saobraćajnice, dok će JP Ceste Federacije BiH, kao nosilac realizacije ovog projekta, također rebalansom budžeta, tražiti izdvajanje finansijskih sredstava za realizaciju projekta izgradnje kružnog toka na Šipu.

 

Na sastanku je također iznesen podatak da je Općinsko vijeće proglasilo javni interes za izgradnju škole na Šipu, te je u tom cilju kantonalnom Ministarstvu za obrazovanje, nauku i mlade dostavilo sve bitne elemente i podatke općinskih službi za izradu elaborata o društveno-ekonomskoj opravdanosti osnivanja i izgradnje škole na Šipu. U budžetu Općine Centar za 2016. godinu za dalje aktivnosti na tom projektu planirano je 430.000 KM.

 

Premijer Konaković je kazao da su sve teme o kojima se razgovara pod plaštom rješavanja jednog problema, donošenje Zakona o lokalnoj samoupravi KS, koji u svim segmentima treba da uredi funkciju Kantona.

-Lično smatram da je dosta toga neuređeno, nisu izdefinisane nadležnosti i zato vrlo često dupliramo obaveze, trošimo isti novac na iste probleme, a suštinski ne rješavamo ništa. Novim Zakonom o lokalnoj samoupravi KS treba jasno precizirati sve nadležnosti u komunalnim djelatnostima. Projekti o kojima je bilo riječi i za nas su od velikog značaja. Ove godine smo u fokus stavili rješavanje kompletne vodovodne infrastrukture, te raspisali međunarodni tender za detekciju vodovodne mreže koji ostaje otvoren 48 dana. Očekujemo da firma koja bude odabrana već u junu krene sa radovima. Kada je u pitanju participacija u dijelu troškova za sanaciju fasade i informatizaciju sale mi smo spremni dati svoj doprinos, spremni smo za rješavanje problema našeg podstanarskog odnosa jer smo svjesni da moramo finansirati dio troškova koje proizvodimo. U vezi sa izgradnjom kružnog toka na Šipu smatram da je jako važno da i viši nivoi vlasti izdvoje dio sredstava, a mi ćemo na tome insistirati. Sve ono što je obaveza Kantona mi ćemo uraditi i podržati, ali je vrlo važno da se sve radi u fazama i da se u svakom trenutku zna šta je čija obaveza, naglasio je Konaković.

 

Na kraju sastanka Konaković je dodao da će novi Zakon o lokalnoj samoupravi, koji bi trebao u velikoj mjeri olakšati rješavanje nagomilanih problema, te u mnogim oblastima definisati jasne odnose Kantona i lokalnih zajednicama, biti u proceduri za maksimalno 60 dana kada će biti proslijeđen lokalnim zajednicama.

03.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
Predstavljeni rezultati projekta „I ja mogu drugačije“
03.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Sutra besplatna edukacija za trudnice i mlade roditelje
03.07.2024.
OPĆINA OBEZBIJEDILA 16.444 KM
U toku radovi na sanaciji dijela Ulice Marcela Šnajdera
Više vijesti