Delegacije Općine i boračkih udruženja obišli spomen-obilježje Mala Kula

Povodom nedavnih neprimjerenih okupljanja i organiziranja manifestacija zabavnog karaktera kod spomen-obilježja šehidima i poginulim borcima Mala kula na Grdonju, te skrnavljenja ovog mjesta koje čuva sjećanje na heroje koji su dali svoje živote za odbranu Sarajeva i Bosne i Hercegovine, predstavnici zakonodavne vlasti Općine Centar i boračkih organizacija iz Centra obišli su ovu lokaciju kako bi najoštrije osudili nepoštivanje svetog mjesta i uputili poruku da se ovakve aktivnosti više nikada ne smiju ponoviti.
Delegacije Općine i boračkih udruženja obišli spomen-obilježje Mala Kula

Predsjedavajući Općinskog vijeća Centar dr. Nedžad Ajnadžić koji je predvodio delegaciju Općine kazao je da je organiziranje ovakvih manifestacija sramotno i da se nikada više ne smije ponoviti.

-Danas smo se okupili ovdje da pošaljemo poruku onima koji su organizatori ovakvih neprimjerenih okupljanja koja nećemo dozvoliti da se ponove. Ovakve stvari nam se ne trebaju i ne smiju dešavati. Ne prihvatamo činjenicu da na ovom svetom mjestu, gdje su ljudi polagali živote za odbranu države i grada, neko pravi muzičke derneke, party susrete i slično. Video snimci koji su kružili na društvenim mrežama su prizori kojih treba da se stidimo. U tom smislu, neka služi na čast onima koji su to organizirali, istakao je Ajnadžić.

 

Dopredsjedavajući Općinskog vijeća Slaven Kovačević također je osudio skrnavljenje mjesta koje ima poseban historijski značaj za Bosnu i Hercegovinu.

-Mi ne smijemo dozvoliti onima kojima ništa nije sveto da ovakvim okupljanjima uništavaju spomen na one koji su dali svoje živote za sve nas. Kao kontrast ovakvom neprimjerenom i neprikladnom ponašanju mi ovdje možemo organizovati nešto što je lijepo i primjereno. Ovo mjesto može biti mjesto turističkog okupljanja, kako domaćih tako i stranih turista kojima bi na organizovan i dostojanstven način pokazali mjesto koje ostaje zapisano u historiji ovog grada, mjesto na koje treba doći i odati počast borcima koji su svoje živote dali za odbranu grada i države, naglasio je Kovačević.

 

Predstavnici Općine i boračkih udruženja jednoglasno su donijeli zaključak da se ovakvo neprimjereno i loše ponašanje najoštrije osudi, te da se oni koji su nadležni za ovo mjesto u imovinsko-pravnom i organizacionom smislu zadužuju da sa Savjetom MZ „Hrastovi-Mrkovići“ i građanima sa ovog mjesnog područja naprave kontekst dobre saradnje u cilju održavanja, praćenja i poduzimanja mjera naspram sigurnosnog aspekta.

 

U općinskoj delegaciji pored predsjedavajućeg i njegovog zamjenika bili su i predsjednik Komisije za boračka pitanja Dževad Topić, vijećnik Mustafa Mulić, te predsjednik Savjeta MZ „Hrastovi-Mrkovići“ Admir Dugalija, a u delegaciji boračkih udruženja iz Centra bili su Enver Krluč (Jedinstvena organizacija boraca Unija veterana), Nedžad Škrijelj (Udruženje ratnih vojnih invalida), Ramiza Šejto (Udruženje porodica šehida i poginulih boraca) i Zijad Škamo (Udruženje nosilaca „Zlatnog ljiljana“ i „Zlatne policijske značke“).

 

03.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
Predstavljeni rezultati projekta „I ja mogu drugačije“
03.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Sutra besplatna edukacija za trudnice i mlade roditelje
03.07.2024.
OPĆINA OBEZBIJEDILA 16.444 KM
U toku radovi na sanaciji dijela Ulice Marcela Šnajdera
Više vijesti