Ajnadžić obišao dvije osnovne škole u Centru

Predsjedavajući Općinskog vijeća Centar dr. Nedžad Ajnadžić, zajedno sa predsjednikom Komisije Općinskog vijeća za obrazovanje Senadom Alićem i vijećnikom Esom Tucakovićem, posjetio je škole „Hasan Kaimija“ i „Hasan Kikić“, gdje je sa direktorima škola razgovarao o unapređivanju saradnje Općine Centar i ovih obrazovnih ustanova.
Ajnadžić obišao dvije osnovne škole u Centru

Direktor OŠ „Hasan Kaimija“ Alija Džigal je naglasio veoma dobru dosadašnju saradnju sa Općinom Centar, te istakao da ove godine škola slavi svoj 70. rođendan.

-Svake godine, koliko je to moguće, Općina Centar finansijski pomaže projekte škole, tako da smo jedna od rijetkih ustanova koja ima opremljene sve kabinete. Za upravu škole sada je najveći prioritet priprema Monografije škole koja će podsjetiti sve nas na 70 godina djelovanja ove obrazovne ustanove. U njoj se govori o uspjesima generacija učenika, brojnih profesora, nastavnika i učitelja. Ove godine također planiramo za Dan Armije RBiH, koji se slavi 15. aprila, održati historijski čas sa generalima kako bi našim najmlađim stanovnicima ukazali na značaj ovog dijela općine Centar koji je od prvih dana rata u BiH i opsade Sarajeva, izdržao napade neprijateljskih snaga koje su pokušavale da prodru u opkoljeni grad, kazao je Džigal.

 

Direktor OŠ „Hasan Kikić“ Asim Torlak se zahvalio Općini Centar koja se do sada pokazala kao najveći donator ove škole.

-Ove godine smo Komisiji Općinskog vijeća za obrazovanje uputili zahtjev za sufinansiranje nekoliko projekata. Na Aktivu direktora škola sa područja općine Centar predlagao sam da utvrdimo prioritete i da se tako sredstva raspodjeljuju, jer su potrebe škola infrastrukturalno različite, naglasio je Torlak.

 

Nakon obilaska prostorija ove dvije škole predsjedavajući Ajnadžić je kazao da je Općinsko vijeće zainteresirano da škole funkcioniraju dobro.

-Zadovoljni smo da imamo priliku da pomognemo tamo gdje je realno moguće. Naš stav je da na teritoriji općine Centar, po cijenu da i mi izdvojimo dio sredstava, nema zatvaranja i gašenja školskih kapaciteta. Ono što smo danas vidjeli zaslužuje iznimno veliko poštovanje. Iako Općina Centar nema direktnu nadležnost nad obrazovanjem svake godine pokušavamo podržati što veći broj projekata iz ove oblasti. Zakonodavna i izvršna vlast naše Općine podržava presudu Ustavnog suda FBiH da predškolski odgoj i osnovno obrazovanje budu u ingerenciji lokalne zajednice i mi smo spremni da preuzmemo tu vrstu nadležnosti. Za poboljšanje prostornih uslova rada i opremljenosti predškolskih ustanova, osnovnih škola i srednjih škola u budžetu Općine Centar za 2016. godinu izdvojeno je 180.000 maraka i siguran sam da će dio tih sredstava koji Komisija za obrazovanje dodijeli ovim školama, pomoći da unaprijedite nastavni proces i uslove rada i boravka u školama, zaključio je Ajnadžić.

03.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
Predstavljeni rezultati projekta „I ja mogu drugačije“
03.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Sutra besplatna edukacija za trudnice i mlade roditelje
03.07.2024.
OPĆINA OBEZBIJEDILA 16.444 KM
U toku radovi na sanaciji dijela Ulice Marcela Šnajdera
Više vijesti