Održana svečana sjednica Gradskog vijeća povodom Dana Grada Sarajeva

Povodom Dana Grada Sarajeva i Dana oslobođenja od fašizma 1945. godine, u srijedu 6. aprila 2016. godine, u prepunoj Vijećnici održana je svečana sjednica Gradskog vijeća, koju je otvorio Suljo Agić, predsjedavajući Gradskog vijeća.
Održana svečana sjednica Gradskog vijeća povodom Dana Grada Sarajeva

Svečanoj sjednici su, osim vijećnika Gradskog i općinskih vijeća četiri gradske općine, predstavnika svih nivoa vlasti, političkih partija i boračkih organizacija, prisustvovali i bivši gradonačelnici Sarajeva, dosadašnji dobitnici Šestoaprilske nagrade, zatim članovi diplomatskog kora i delegacije prijateljskih gradova. U ime Općine Centar sjednici su prisustvovali dr. Nedžad Ajnadžić, predsjedavajući Općinskog vijeća Centar, njegov zamjenik Slaven Kovačević, te vijećnici Miro Lazović, Novka Agić, Igor Kamočaji, Suvad Kerla, Velija Katica, Edina Latif i Haris Fazlagić.

 

U obraćanju prisutnima gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić podsjetio je na teška dešavanja u gradu tokom protekla dva rata kazavši da je Sarajevo preživjelo sve oblike fašizma i terora.

 

-Sarajevo je uvijek bilo dio evropske povijesti, ali i budućnosti. Ovaj dan je najvažniji datum za grad Sarajevo, a na nama je da ga izgradimo, podižemo, osnažimo i kao grad i kao svoj zavičaj, naglasio je Komšić koji je nakon obraćanja uručio Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva za 2016. godinu.

 

Priznanja se dodjeljuju istaknutim pojedincima, grupama i kolektivima za značajna ostvarenja i izuzetne uspjehe u radu u svim oblastima političkog i društvenog života. Dobitnici Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva za ovu godinu su Hadžan Konjo, Mirsad Fazlagić Fazla, Milomir Kovačević Strašni i Udruženje „Obrazovanje gradi BiH“.

 

Hadžan Konjo dobitnik je ove nagrade zbog izuzetnog doprinosa u oblasti zdravstva u toku agresije i odbrane grada Sarajeva, te u mirnodopskom periodu. Dobitnik „Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva“ za doprinos i značajne rezultate rada u oblasti sporta je Mirsad Fazlagić Fazla. Za doprinos i značajne rezultate rada u oblasti kulture i umjetnosti „Šestoaprilsku nagradu“ je dobio fotograf Milomir Kovačević Strašni, jedan od najznačajnijih fotografa u BiH, duboko vezan za Sarajevo i nezaobilazan svjedok njegovog postojanja od 1980. godine do danas. Nagradu za djelovanje u drugim oblastima rada i stvaralaštva dobilo je Udruženje „Obrazovanje gradi BiH“ Jovana Divjaka.

 

Priznanje „Ključ Grada Sarajeva“ dodijeljeno je visokom predstavniku Valentinu Inzku. Nagrada „Sarajevska pahuljica“ dodijeljena je učenicima Osnovne škole „Osman Nakaš“ i Ilmi Kazazić, a priznanje „Zahvalnica Grada Sarajeva“ dodijeljeno je učiteljicama Saneli Ljumanović i Anisi Šetkić-Sendić.

 

Dopredsjedavajući Općinskog vijeća Centar Slaven Kovačević koji je ujedno bio i član

 

Odbora za dodjelu „Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva“ u 2016. godini kazao je da je počastvovan što je bio član odbora koji je radio izuzetno kolegijalno i korektno, te donio dobre odluke o ovogodišnjim laureatima, čime se pokazala sva posebnost i raznovrsnost Grada Sarajeva.

 

-Možemo biti izuzetno ponosni na sve ovogodišnje dobitnike nagrade Grada Sarajeva. Koristim ovu priliku da svim Sarajlijama čestitam Dan grada, kada je ovaj grad 6. aprila 1945. godine pokazao odlučnost i pobijedio fašizam, što će se, nadam se, prenijeti i na sve generacije, kako one iz 1992. godine, tako i na sve naredne, da u borbi protiv različitih fašizama Sarajlije ostvare pobjedu, dodao je Kovačević.

03.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
Predstavljeni rezultati projekta „I ja mogu drugačije“
03.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Sutra besplatna edukacija za trudnice i mlade roditelje
03.07.2024.
OPĆINA OBEZBIJEDILA 16.444 KM
U toku radovi na sanaciji dijela Ulice Marcela Šnajdera
Više vijesti