Porodilje iz Centra dobile jednokratne novčane pomoći

U Općini Centar, u četvrtak 7. aprila 2016. godine, upriličena je dodjela jednokratnih novčanih pomoći za 20 porodilja koje žive na području središnje sarajevske općine.
Porodilje iz Centra dobile jednokratne novčane pomoći

Pomoćnik načelnika u Službi za rad, socijalna pitanja, zdravstvo, izbjegla i raseljena lica Osmo Babić je za 16 porodilja za rođenje prvog, odnosno drugog djeteta, uručio novčani iznos od po 300 KM, dok su četiri porodilje za rođenje trećeg djeteta dobile po 500 KM.

 

Pozdravljajući prisutne i zaželjevši im puno zdravlja i napretka u budućnosti u ime općinskog načelnika Dževada Bećirevića, Babić je kazao kako je ovaj projekat Općina Centar pokrenula 2013. i te godine je, po utvrđenim kriterijima, ovu jednokratnu novčanu pomoć dobila 91 porodilja.

-Prema odredbama tadašnjeg pravilnika, porodilje u stanju socijalne potrebe i ostvarenim pravom na dječiji dodatak za rođenje prvog ili drugog djeteta dobijale su po 300 KM za nabavku opreme i potrebne hrane za bebe, dok su porodilje za treće, četvrto i svako naredno dijete dobijale ovu vrstu pomoći u iznosu od 500 KM pod uslovom da ukupni prihod njihovog domaćinstva ne prelazi iznos prosječne plate u FBiH. S ciljem da povećamo broj porodilja koje će dobiti ovu naknadu općinski načelnik Dževad Bećirević je, na prijedlog Službe za rad, socijalna pitanja, zdravstvo, izbjegla i raseljena lica, početkom ove godine usvojio izmjene i dopune Pravilnika o raspodjeli novčanih sredstava za dodjelu jednokratne novčane pomoći porodiljama. Izmjenama pravilnika sada sve porodilje imaju pravo na novčanu pomoć. Od 2013. godine smo ukupno pomogli 264 porodilje, dok smo zahvaljujući pomenutim izmjenama pravilnika za prva tri mjeseca ove godine uručili pomoć za 40 porodilja, objasnio je Babić.

 

Općina Centar planira u ovogodišnjem budžetu izdvojiti 80.000 KM za jednokratne novčane pomoći porodiljama. Za ostvarivanje ovog prava potrebno je podnijeti zahtjev na protokolu Općine Centar.

03.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
Predstavljeni rezultati projekta „I ja mogu drugačije“
03.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Sutra besplatna edukacija za trudnice i mlade roditelje
03.07.2024.
OPĆINA OBEZBIJEDILA 16.444 KM
U toku radovi na sanaciji dijela Ulice Marcela Šnajdera
Više vijesti