Ajnadžić ugostio najtalentovaniju bosanskohercegovačku plivačicu

Općina Centar Sarajevo nastavila je dugogodišnju praksu pomaganja sportskim kolektivima i pojedincima koji na najbolji način predstavljaju Bosnu i Hercegovinu u svijetu. Tim povodom je u srijedu 6. aprila 2016. godine predsjedavajući Općinskog vijeća Centar dr. Nedžad Ajnadžić ugostio Nejlu Karić, najtalentovaniju bosanskohercegovačku plivačicu koja postiže zavidne rezultate kako u BiH tako i na međunarodnoj plivačkoj sceni. Povod posjete bio je razgovor o podršci Općine Centar u radu ove mlade i perspektivne sportistkinje.
Ajnadžić ugostio najtalentovaniju bosanskohercegovačku plivačicu

Dok ostali nivoi vlasti u Bosni i Hercegovini smanjuju izdvajanja za sport Općina Centar Sarajevo iz godine u godinu obezbjeđuje sve značajnija sredstva za ovu oblast, iako ona nije u njenoj nadležnosti. Središnja sarajevska Općina posvećuje veliku pažnju najmlađim stanovnicima, te na sve moguće načine pokušava podstaći mlade ljude da se bave sportom. Prije svega, to se pokušava postići finansiranjem besplatnih škola sporta, ali i podrškom uspješnim klubovima i pojedincima.

 

Nejla se zahvalila Općini Centar na pozivu, te istakla kako je ovo jedina institucija koja je finansijski pomogla njen rad tako što je iz prošlogodišnjeg budžeta izdvojila 500 KM za sufinansiranje troškova putovanja u Grčku gdje su se održale Mediteranske igre na kojima je Nejla ostvarila značajne rezultate.

 

-Rođena sam 9. septembra 2001. godine, a plivanjem se bavim već šest i po godina. Značajne rezultate sam počela postizati prošle godine kada sam prvi put oborila državne rekorde. Na državnom prvenstvu BiH postala sam četverostruki prvak u disciplinama 100, 200, 400 i 800 metara slobodnim stilom i viceprvak države u disciplinama 100 i 200 metara delfin. Ljetno državno prvenstvo sam završila kao peterostruka prvakinja BiH. U aprilu prošle godine sam učestvovala na četveromeču nacija (Slovenija-Hrvatska-Srbija-BiH) i oborila dva državna rekorda na 800 metara slobodno u kategoriji mlađih juniorki i 1500 metara slobodno u apsolutnoj kategoriji. U decembru sam nastupala na Centralnoevropskom juniorskom prvenstvu u Mađarskoj, gdje sam u olimpijskom bazenu plivala šest disciplina i oborila pet državnih rekorda BiH. U istom mjesecu nastupala sam na Otvorenom prvenstvu Crne Gore u 25-metarskim bazenima, te na 800 metara slobodno oborila novi mlađi juniorski, juniorski i seniorski rekord BiH, a na 400 metara slobodno mlađi juniorski i juniorski rekord BiH. Takmičenje sam završila sa najbolje isplivanim rezultatom kompletnog prvenstva sa 712 bodova, šest zlatnih medalja i peharom za najuspješniju plivačicu u ženskoj kategoriji. Uzela sam učešće i na Međunarodnom plivačkom mitingu „Victoria-Primorje 2016.“ koji je održan u februaru u Rijeci gdje sam oborila juniorski i seniorski rekord BiH na utrci 800 metara slobodno, te juniorski rekord BiH na utrci 400 metara slobodno, istakla je Karić.

 

Predsjedavajući Ajnadžić čestitao je Nejli na postignutim rezultatima i izrazio zadovoljstvo što mu se ukazala prilika da ugosti jednu ovako uspješnu i perspektivnu mladu sportistkinju.

 

-Nejla je mlada talentovana djevojka koja ima uspon, a ja se iskreno nadam da će imati i kontinuitet. Lokalna zajednica je sretna da postoje ovako uspješni mladi ljudi, jer osobe kao što je Nejla zaslužuju apsolutnu pažnju. Ja znam da postoje oni koji su jako vrijedni, veoma bitni u lokalnoj zajednici u društvenom ambijentu, ali su skromni i ne pričaju puno o sebi. Nejla mora više pričati o svojim uspjesima kako bi zainteresirala one koji donose odluke, da ipak malo brinu o njoj. Općina Centar će to učiniti. Siguran sam da ćemo iznaći mogućnost da pomognemo Nejli i njenoj karijeri koja je u usponu. Prošle godine Općina Centar je imala sluha da sufinansira jedan dio troškova za odlazak na Mediteranske igre u Grčku, a siguran sam da će se takav vid saradnje nastaviti i dalje, zaključio je Ajnadžić.

 

I majka mlade prvakinje Sanela zahvalila se Općini Centar i predsjedavajućem Ajnadžiću.

-Drago mi je što Općina Centar podržava mlade ljude, pogotovo sportiste. Mislim da je ovo odlična poruka, ne samo nama odraslima, nego i mladima da se trud, rad i zalaganje isplate. Moja Nejla je učenica 9. razreda OŠ „Nafija Sarajlić“ i svih ovih godina je odlična učenica sa maksimalnim prosjekom ocjena, naglasila je Sanela.

 

03.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
Predstavljeni rezultati projekta „I ja mogu drugačije“
03.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Sutra besplatna edukacija za trudnice i mlade roditelje
03.07.2024.
OPĆINA OBEZBIJEDILA 16.444 KM
U toku radovi na sanaciji dijela Ulice Marcela Šnajdera
Više vijesti