Ažuriranje podataka katastra i zemljišne knjige o nekretninama

Iz Službe za imovinsko-pravne i geodetske poslove i katastar nekretnina Općine Centar podsjećaju građane da je u toku implementacija projekta ažuriranja podataka katastra i zemljišne knjige o nekretninama na području Federacije Bosne i Hercegovine.
Ažuriranje podataka katastra i zemljišne knjige o nekretninama

Općina Centar Sarajevo jedna je od 13 općina koja je sa Federalnom upravom za geodetske i imovinsko-pravne poslove potpisala Sporazum o zajedničkoj implementaciji aktivnosti na sistematskom ažuriranju podataka katastra i zemljišne knjige o nekretninama. U ime Općine Centar Sporazum je krajem prošle godine potpisao načelnik Dževad Bećirević.

 

Kad je riječ o Općini Centar, ovim dokumentom su utvrđene obaveze i nadležnosti potpisnika vezane za realizaciju sistematskog ažuriranja i usklađivanja podataka katastra i zemljišne knjige o nekretninama u katastarskim općinama Sarajevo IV i Sarajevo X.

 

Federalna uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove zaključila je ugovore za izvođenje radova sa predstavnicima konzorcija geodetskih firmi BNpro d.o.o Sarajevo & Geokom d.o.o. Sarajevo. Rok za realizaciju ugovora je šest mjeseci nakon čega slijedi postupak zamjene i uspostave Zemljišne knjige koji se provodi u zemljišnoknjižnim uredima nadležnih sudova.


Cilj usklađivanja podataka o nekretninama i prava na nekretninama iz katastra i zemljišne knjige je da se uspostave ažurne i međusobno povezane katastarske i zemljišnoknjižne baze podataka ili integrirane baze podataka katastra nekretnina, te korištenje tih baza podataka za povećanje stope registracije nekretnina u urbanim područjima Federacije Bosne i Hercegovine.

 

Za sve zgrade u kojima postoji jedna ili više etažnih jedinica upisanih u knjigu položenih ugovora izvođač je dužan izraditi diobeni plan. U diobenom planu izvođač će identifikovati i grafički prikazati sve etažne jedinice koje se nalaze u posebnom vlasništvu i dijelove zgrada koji se nalaze u zajedničkom vlasništvu (plan podjele). Nadležni općinski organ će izdati uvjerenje o cjelovitosti izrađenog diobenog plana.

 

Iz Službe za imovinsko-pravne i geodetske poslove i katastar nekretnina Općine Centar mole građane za saradnju i razumijevanje radi što efikasnije realizacije projekta.

 

03.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
Predstavljeni rezultati projekta „I ja mogu drugačije“
03.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Sutra besplatna edukacija za trudnice i mlade roditelje
03.07.2024.
OPĆINA OBEZBIJEDILA 16.444 KM
U toku radovi na sanaciji dijela Ulice Marcela Šnajdera
Više vijesti