Održana 46. sjednica Općinskog vijeća Centar

Redovna 46. sjednica Općinskog vijeća Centar održana je 31. marta 2016. godine. Sjednicom je predsjedavao dr. Nedžad Ajnadžić, predsjedavajući Vijeća.
Održana 46. sjednica Općinskog vijeća Centar

Prije zvaničnog početka sjednice prisutni su učenjem Fatihe i minutom šutnje odali počast preminulom Rusmiru Avdiću koji je bio predsjednik Savjeta Mjesne zajednice ''Mejtaš-Bjelave'' i član Komisije Općinskog vijeća Centar za zaštitu ljudskih prava i ravnopravnost spolova.

 

Vodosnabdijevanje Nahoreva

U cilju što skorijeg početka izgradnje vodovoda za naselja Nahorevo, Nahorevska brda, Muharemovići i Selja, Općinsko vijeće se izjasnilo da Općina Centar kao korisnik eksproprijacije zemljišta gdje je izvorište Klanice (područje općine Stari Grad) prihvati ponudu posjednika zemljišta na parceli k.č. 1190 (ukupne površine 13.443 m2) i isplati iz budžeta 67.215 KM (odnosno po cijeni 5 KM/m2) za izuzimanje tog zemljišta i time će biti okončan otkup svih parcela potrebnih za izgradnju vodovoda sa izvorišta Klanice.

 

 

Odluka o dodjeli općinskih priznanja

Na prijedlog Komisije za javna priznanja i obilježavanje historijskih događaja i ličnosti Općinsko vijeće je odlučilo da u ovoj godini dodijeli priznanja za šest zaslužnih pojedinaca i za jedan radni kolektiv.

Tako je bivši vijećnik u Centru Muhamed Hamo Cocalić posthumno odlikovan Plaketom sa znatnim ljiljanima za nesebičan doprinos u odbrani od agresije i izgradnji mira i lokalne zajednice. Povelju sa zlatnim ljiljanima, priznanje koje se dodjeljuje za doprinos u odbrani Sarajeva i BiH dobili su Dino Kapo, Esad Bašić i Željko Panić. Osnovna škola ''Musa Ćazim Ćatić'' dobitnik je Povelje sa grbom Općine Centar za postignute rezultate u odgojno obrazovnom radu, a to priznanje dobila je i prim. dr. Šefika Delić-Hasanbegović za izuzetno zalaganje i doprinos u liječenju djece. Zahvalnica sa grbom Općine Centar dodijeljena je Senadi Jamaković za afirmaciju volonterskog rada u lokalnoj zajednici.

 

Općinska priznanja dobitnicima će biti uručena na svečanoj sjednici Općinskog vijeća povodom 2. maja – Dana Općine Centar.

 

Vijećnici su nakon rasprave usvojili zaključak kojim se zadužuje Komisija za javna priznanja i obilježavanje historijskih događaja i ličnosti da zajedno sa nadležnim općinskim službama i komisijama započne rad na izmjenama kriterija za dodjelu općinskih priznanja, pri čemu posebno treba imati u vidu da zasluge pripadnika Armije RBiH u odbrani od agresije ostaju kao konstanta, a da se ujedno posveti dužna pažnja mirnodopskim priznanjima zaslužnim pojedincima i kolektivima iz oblasti nauke, ekonomije, obrazovanja, kulture, sporta...

 

Podrška prijedlogu da se park kod Austrijske kuće nazove po Kemalu Montenu

Općinsko vijeće je dalo saglasnost na prijedlog da se park kod Austrijske kuće u Ulici Patriotske lige nazove po legendarnom sarajevskom muzičaru i kantautoru Kemalu Montenu. Podršku ovoj inicijativi dali su građani mjesne zajednice ''Park-Višnjik'' na čijoj teritoriji je ovaj park, tako da će ona u daljoj proceduri biti upućena Skupštini Kantona Sarajevo na odlučivanje.

 

 

Dodjela u zakup poslovnih prostora

Na ovoj sjednici Vijeće je donijelo odluke da neposrednom pogodbom po osnovu prava prvenstva dodijeli u petogodišnji zakup poslovne prostorije Općine Centar u ulicama Koševo 28 (površine 27 m2 po cijeni 24 KM/m2), Maršala Tita 1 (površine 17 m2 po cijeni 24 KM/m2), Skenderija 25 (površine 14 m2 po cijeni 12 KM/m2; površine 79 m2 po cijeni 8,40 KM/m2; površine 16 m2 po cijeni 8,40 KM/m2) i to pod uslovom izmirenja dugovanja prethodnog korisnika po osnovu neplaćene zakupnine. Usvojena je i odluka da se neposrednom pogodbom po osnovu prava prvenstva dodijele u petogodišnji zakup poslovne prostorije u Vrazovoj ulici 2, površine 20 m2 sa iznosom zakupnine od 6 KM/m2.

 

Građevinsko zemljište

Usvojena je Odluka o utvrđivanju prosječne konačne građevinske cijene kvadratnog metra korisne stambene površine na području općine Centar u 2015. godini, u iznosu od 1.210 KM, koja služi kao osnovica za izračunavanje visine naknade za pogodnost gradskog građevinskog zemljišta – rente za tekuću 2016. godinu, a koja se utvrđuje po zonama.

 

Vijeće je na ovoj sjednici donijelo Odluku o utvrđivanju visine naknade u 2016. godini za građevinsko, poljoprivredno i gradsko građevinsko zemljište u državnom i privatnom vlasništvu koje se preuzima odnosno izuzima i ekspropriše od ranijih vlasnika i dodjeljuje investitorima u svrhu izgradnje odnosno legalizacije već izgrađenih objekata na području općine Centar. Za ekstra zonu A naknada iznosi od 1.201-1.500 KM/m2; za ekstra zonu B od 901-1.200; za prvu zonu 601-900, drugu zonu 301-600, treću 101-300, četvrtu 41-100, petu 26-40 i za šestu zonu 17-25 KM/m2, dok je naknada za zemljište koje se ne može obrađivati 3-5 KM/m2. Visina naknada će se po potrebi usklađivati u toku godine svaka tri mjeseca u skladu sa promjenom prometne vrijednosti zemljišta.

 

 

Općinsko vijeće je donijelo rješenja po zahtjevima za dodjelu gradskog građevinskog zemljišta u svrhu legalizacije izgrađenih stambenih objekata u ulicama Idriza Ahmetovića 13 i Kaukčijina 8 i rješenje o preuzimanju neizgrađenog gradskog građevinskog zemljišta ukupne površine 53 m2 u korist Općine Centar radi izgradnje stepeništa između ulica Kaukčijina i Alberta Fortisa.

 

Usvojena je izmjena odluke o prodaji polovine suvlasničkog dijela neizgrađenog gradskog građevinskog zemljišta neposrednom pogodbom radi oblikovanja građevinske parcele u postupku izdavanja urbanističke saglasnosti u svrhu izgradnje stambenog objekta u Ulici Curak 18. Vijeće je usvojilo i izmjenu rješenja donijetog u postupku legalizacije izgrađenog stambenog objekta u Ulici Abdurahmana Muharemije 39.

 

 

Općinsko vijeće je primilo k znanju informaciju Službe za imovinsko-pravne i geodetske poslove i katastar nekretnina Općine Centar o rješavanju imovinsko-pravnih odnosa za zemljište u svrhu izgradnje kolektivne garaže na lokalitetu Ciglane – Merhemića trg u skladu sa Regulacionim planom ''Ciglane''. S tim u vezi Općinsko vijeće je zadužilo pomenutu službu da provjeri u arhivu i drugim institucijama da li su raniji vlasnici finansijski obeštećeni za predmetno zemljište i o tome informiraju Vijeće.

 

 

Usvojeni godišnji izvještaji općinskog načelnika i Općinskog vijeća

Općinsko vijeće je usvojilo Izvještaj o provođenju općinske politike i aktivnostima načelnika Općine Centar u 2015. godini, kao i Izvještaj o rješavanju upravnih stvari u upravnom postupku u prošloj godini.

 

Vijećnici su izrazili zadovoljstvo što je i u prošloj godini budžet Općine Centar bio stabilan te da su vidljivi efekti mjera za povećanje budžetskih prihoda i uputili pohvale za realizovane projekte i aktivnosti u interesu građana, a posebno za otvaranje Centra za zdravo starenje. Kako je naglasio predsjedavajući Ajnadžić, Općina Centar je jedina lokalna zajednica koja je u uvjetima ograničenih finansijskih mogućnosti izdvojila pola miliona maraka za pomoć općinama na teritoriji cijele Bosne i Hercegovine za sanaciju šteta od poplava.

 

Načelnik Dževad Bećirević je iskazao želju da Općina Centar i nakon isteka njegovog mandata ima ovako značajne budžetske prihode i dodao da je posebno ponosan na činjenicu da je u posljednjih 12 godina za vrijeme njegovog načelničkog mandata otvoreno 7.000 radnih mjesta na području općine Centar u mnogim sektorima te da ovakav trend treba nastaviti i ubuduće.

 

Usvojen je Izvještaj o radu Općinskog vijeća Centar i njegovih radnih tijela i Izvještaj o radu savjeta mjesnih zajednica Općine Centar u 2015. godini.

 

Vijeće je usvojilo i izvještaj Komisije za izbor i imenovanja i mandatno-imunitetska pitanja o provedenim aktivnostima na popuni upražnjenog mandata člana Savjeta Mjesne zajednice ''Bardakčije''. Naime, nakon smrti Muhameda Cocalića taj mandat člana Savjeta MZ ''Bardakčije'' dodijeljen je Selmi Čeligija.

 

Vijećnici su na ovoj sjednici uputili brojne inicijative i pitanja.

03.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
Predstavljeni rezultati projekta „I ja mogu drugačije“
03.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Sutra besplatna edukacija za trudnice i mlade roditelje
03.07.2024.
OPĆINA OBEZBIJEDILA 16.444 KM
U toku radovi na sanaciji dijela Ulice Marcela Šnajdera
Više vijesti