Općina Centar podržava rad Udruženja slijepih Kantona Sarajevo

Predsjedavajući Općinskog vijeća Centar dr. Nedžad Ajnadžić primio je u posjetu Fikreta Zuku, direktora Udruženja slijepih Kantona Sarajevo. Na početku sastanka Zuko je upoznao predsjedavajućeg Ajnadžića sa aktivnostima i projektima koje realizuje ovo Udruženje osnovano 1948. godine.
Općina Centar podržava rad Udruženja slijepih Kantona Sarajevo

-Najveći problem sa kojim se susreću slijepe i slabovidne osobe su nerazumijevanje okoline za njihove potrebe. Male stvari koje su neprimjetne za zdrave ljude slijepima mnogo znače, jer ovakve osobe ne mogu živjeti bez pomoći drugih ili pomagala za ispunjavanje najosnovnijih životnih potreba poput kupovine namirnica ili odlazak kod ljekara. Pravo rješenje za sve invalidne osobe nije u projektima koje realizujemo sredstvima dodijeljenim iz grantova, već bi ovakve osobe trebalo finansijski ugraditi u budžetske stavke svih nivoa vlasti kako bi napravili društvenu i infrastrukturnu osnovu za normalan život osoba sa invaliditetom. Naše Udruženje sa Općinom Centar ima dugogodišnju dobru saradnju i uvijek smo nailazili na razumijevanje općinskih struktura. Jedan od dobrih primjera naše saradnje je ugradnja vodilica za slijepe osobe duž šetališta u Ferhadiji što nama mnogo znači i ne sumnjam da ćemo nastaviti u tom pravcu izgradnje infrastrukture prilagođene invalidnim licima. Mi želimo da napravimo ambijent pun razumijevanja za potrebe invalidnih osoba, istakao je Zuko.

 

Predsjedavajući Ajnadžić je iskazao namjere Općine Centar za nastavak podrške projektima koje realizuje Udruženje s ciljem stvaranja ambijenta za lakši svakodnevni život slijepih i slabovidnih osoba.

-Predložit ću da se u narednom periodu održi tematska sjednica Općinskog vijeća Centar posvećena invalidnim osobama. Također, možemo putem Komisije Općinskog vijeća za obrazovanje vidjeti da li postoji mogućnost da se finansijski podrži projekat posvećen slijepim i slabovidnih licima, koji bi bio realizovan u nekoliko osnovnih škola u Centru, naveo je Ajnadžić.

 

Sastanku je također prisustvovao i vijećnik Senad Alić, predsjednik Komisije za obrazovanje, koji je potvrdio da će na narednoj sjednici članovi Komisije razmatrati ovu mogućnost.

03.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
Predstavljeni rezultati projekta „I ja mogu drugačije“
03.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Sutra besplatna edukacija za trudnice i mlade roditelje
03.07.2024.
OPĆINA OBEZBIJEDILA 16.444 KM
U toku radovi na sanaciji dijela Ulice Marcela Šnajdera
Više vijesti