Kovačević ugostio učenike Srednje ugostiteljsko-turističke škole

Dopredsjedavajući Općinskog vijeća Centar Slaven Kovačević ugostio je učenike trećeg razreda Srednje ugostiteljsko-turističke škole i njihovog profesora Demokratije i ljudskih prava Sanina Čolića. Povod posjete bio je istraživanje učenika o problemima koji se tiču neuređenosti parkova i dječijih igrališta sa akcentom na mobilijar i sigurnost djece.
Kovačević ugostio učenike Srednje ugostiteljsko-turističke škole

Naime, u okviru nastavnog plana za predmet Demokratija i ljudska prava predviđena je realizacija projekta Građanin – „Ja građanin“ iz Civitas programa. Učenici su ohrabreni da odaberu problem iz svoje zajednice, da istraže mjere javne politike, razviju svoja rješenja koja predstavljaju nadležnim institucijama i kreiraju akcione planove za implementaciju svojih rješenja.

 

-Projekat učenicima pomaže da postanu odgovorni i informisani mladi ljudi koji kroje svoju budućnost i shvataju pojam i značaj brige i uključenja svih građana u rješavanje problema koji se tiču svih nas. Pored brojnih problema koji su prisutni, oni su identificirali problem neuređenosti parkova i dječijih igrališta sa akcentom na parkovski mobilijar. Krenuli su od mjesnih zajednica gdje su najbolje mogli da se uvjere u kakvom su stanju pomenute površine, pojasnio je Čolić.

 

Dopredsjedavajući Kovačević je istakao kako je najvažnije pitanje provođenje presude Ustavnog suda Federacije Bosne i Hercegovine i vraćanje svih nadležnosti jedinicama lokalne samouprave kako bi općine i gradovi imali mogućnost da svojim građanima budu puni servis u koji spadaju i briga o parkovskim površinama, kao i drugi veći niz usluga. Kovačević je naglasio kako je jedan od najboljih mehanizama sprečavanja uništavanja parkova i dječijih igrališta povećanje kaznenih odredbi.

 

-Veoma je važno da između različitih nivoa vlasti ne dolazi do preklapanja nadležnosti, kako bi građani tačno znali gdje i kako da se obrate za rješavanje svojih problema. Naša je zadaća da osluškujemo potrebe građana i ukoliko uočimo da su norme postale nepraktične, iniciramo izmjene ili dopune takvih propisa. Općinsko vijeće Centar planira pokrenuti inicijativu da se formira komunalna firma na nivou Općine Centar koja bi rješavala bitna pitanja za naše građane, poput upravljanja parkiralištima, zimskog održavanja ulica, uređenja zelenih površina, uklanjanja napuštenih pasa sa ulica, ali je preduslov za pokretanje ove inicijative vraćanje nadležnosti jedinicama lokalne samouprave, kazao je Kovačević, te dodao da Općina Centar izdvaja značajna sredstva za uređenje manjih javnih i zelenih površina, a samo u 2015. godini za pomenutu namjenu obezbijedila je 306.888 KM.

 

Učenici Srednje ugostiteljsko-turističke škole imali su priliku da postave niz pitanja iz oblasti funkcioniranja jedinica lokalne samouprave, te iz prve ruke dobiju odgovore o tome kako to u svome domenu radi Općina Centar. Poseban interes iskazali su prema inventaru u parkovima, izražavajući svoju zabrinutost što vandali veoma često uništavaju tek instalirane klupe i drugi inventar, tražeći da i Općina Centar inicira i učestvuje u izmjeni propisa koji uređuju sankcioniranje takvih djela.

03.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
Predstavljeni rezultati projekta „I ja mogu drugačije“
03.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Sutra besplatna edukacija za trudnice i mlade roditelje
03.07.2024.
OPĆINA OBEZBIJEDILA 16.444 KM
U toku radovi na sanaciji dijela Ulice Marcela Šnajdera
Više vijesti