Počele pripreme za obilježavanje Dana Općine Centar

U ponedjeljak, 14. marta 2016. godine Organizacioni odbor za obilježavanje 2. maja - Dana Općine Centar, na čelu sa predsjedavajućim Općinskog vijeća Centar dr. Nedžadom Ajnadžićem, održao je sastanak posvećen pripremama za obilježavanje tog značajnog datuma u historiji centralne gradske općine. Osim predstavnika izvršne i zakonodavne vlasti Općine Centar, u radu Odbora učestvuju i pripadnici boračkih udruženja iz Centra.
Počele pripreme za obilježavanje Dana Općine Centar

Prema okvirnom programu manifestacija koje se tradicionalno održavaju od 2. do 9. maja, najznačajnije aktivnosti obilježavanja Dana Općine Centar bit će održane u ponedjeljak, 2. maja 2016. godine. Tog dana u jutarnjim satima predstavnici Općine i boračkih udruženja će položiti cvijeće na mezarje kod Alipašine džamije i šehidsko mezarje Kovači i mezar prvog predsjednika i Vrhovnog komandanta Armije RBiH Alije Izetbegovića. Prema protokolu, delegacija će položiti cvijeće kod spomen-obilježja „Vječna vatra“, „Mala kula“ na Grdonju i Spomenika ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992-1995., zatim na groblja „Sveti Marko“, „Sveti Josip“, „Lav“, „Humka“ i „Bardakčije“ kao i spomen-obilježja „Blekin potok“ i Oaza mira-Pionirska dolina.

 

Istog dana će u velikoj sali Općine Centar biti održana svečana sjednica Općinskog vijeća Centar na kojoj će biti uručena priznanja Općine Centar ovogodišnjim dobitnicima i proglašen Policajac godine. I ove godine će predstavnici Općine uručiti simbolične novčane donacije socijalno ugroženim boračkim porodicama.

 

Druženje saboraca i učesnika dešavanja 2. maja ratne 1992. godine bit će upriličeno  u dvorištu u Ulici maršala Tita 54, dok će ispred spomen-obilježja „Debelo brdo“ u Trebevićkoj ulici biti obilježen i Dan Odreda Soukbunar. Općinska Služba za obrazovanje, kulturu i sport će zajedno sa Fondom Memorijala organizirati za učenike devetih razreda 11 osnovnih škola sa područja općine Centar posjetu ratnom tunelu „D-B“ gdje će biti održan historijski čas o velikoj ulozi koju je tunel spasa imao za branitelje i građane u opkoljenom Sarajevu tokom proteklog rata.

 

Uz finansijsku podršku Općine Centar, Udruženje za zaštitu historijskih vrijednosti BiH „Haber“ je uradilo produkciju dokumentarnog filma „Humanisti i heroji – uloga sarajevskih taksista u odbrani Bosne i Hercegovine 1991-1995. godine“, koji će premijerno biti prikazan u Domu mladih na Skenderiji.

 

Kao i proteklih godina, od 2. do 9. maja bit će održani prigodani kulturno-umjetnički  i sportski programi, a cjelodnevnim programom će 8. maja biti obilježen Dan mladih Općine Centar. Detaljan raspored programa obilježavanja Dana Općine Centar bit će utvrđen na narednom sastanku Organizacionog odbora.

03.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
Predstavljeni rezultati projekta „I ja mogu drugačije“
03.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Sutra besplatna edukacija za trudnice i mlade roditelje
03.07.2024.
OPĆINA OBEZBIJEDILA 16.444 KM
U toku radovi na sanaciji dijela Ulice Marcela Šnajdera
Više vijesti