Stanovnici Koševskog brda žele sačuvati postojeće zelene površine

U prostorijama Mjesne zajednice „Koševsko brdo“ (Braće Begić 11) 10. marta 2016. godine održan je zbor građana kojeg je vodio predsjednik Savjeta MZ Edin Šaković. Na zboru je vođena rasprava o inicijativama za uređenje parkovskih površina i dječijeg igrališta i otvaranje Centra za kulturu i rekreaciju.
Stanovnici Koševskog brda žele sačuvati postojeće zelene površine

Zboru građana su prisustvovali dr. Nedžad Ajnadžić, predsjedavajući Općinskog vijeća Centar i vijećnici Senad Alić, Eso Tucaković i Amer Herenda.

 

Na ovom skupu iskazana je puna podrška inicijativi koju je Haša Bajraktarević-Dobran iz Ulice Muhameda Hadžijahića 54 uputila Službi za prostorno uređenje i komunalne poslove Općine Centar da se na zelenoj površini između ulica Muhameda Hadžijahića i Nusreta Šišića Dede postavi mobilijar za dječiju igru: ljuljačke, klackalice, parkovske klupe... Kako bi nadležna općinska služba  mogla uvrstiti ovaj projekt u program realizacije bilo je potrebno izjašnjenje lokalnih stanovnika. Dogovoreno je da se na narednom zboru građanima prezentira idejni projekt dječijeg parka.

 

Podršku lokalnih stanovnika dobila je i inicijativa za formiranje rekreativnog parka na uglu ulica Marija Mikulića i Braće Begić kao i inicijativa za pretvaranje prostorija nekadašnjeg Centra mjesnih zajednica (Antuna Hangija do broj 1) u sportsko-rekreativnu dvoranu koja je potrebna ovoj najmnogoljudnijoj mjesnoj zajednici u Centru. Na zboru je bilo riječi i o problemu prisustva velikog broja pasa lutalica na tom području posebno nakon što su bespravno postavljeni boksovi za pse na uglu ulica Maria Mikulića i Braće Begić.

 

Predsjedavajući Ajnadžić je u svom obraćanju prisutnima kazao da nema osnova za bojazan građana da se sve zelene površine pretvore u gradilišta, jer se ništa na Koševskom brdu neće praviti što ne dopunjava postojeći ambijent i dodao da se izmjene i dopune regulacionih planova, koji su osnov za velike projekte izgradnje, ne mogu pokrenuti bez odobrenja građana i Savjeta Mjesne zajednice.

–Što se tiče prisustva pasa lutalica i drugih komunalnih problema, mi smo pokrenuli aktivnosti na formiranju općinske firme koja će se baviti uklanjanjem i zbrinjavanjem pasa lutalica, uređenjem zelenih površina, javnom rasvjetom, upravljanjem parking prostorima i tu namjeravamo zaposliti pripadnike boračke populacije. Želimo ukloniti kockarnice iz blizine škola i ograničiti radno vrijeme kafića u kojima se glasnom muzikom navečer narušava mir građana, rekao je Ajnadžić i dodao da će se rado odazvati pozivima na zborove građana.

 

Vijećnici Alić i Tucaković su obavijestili građane da mogu prijaviti prisustvo agresivnih pasa komunalnoj službi Općine koja angažuje osoblje iz firme „Lokom“ za uklanjanje takvih pasa sa ulice. Ovi vijećnici su također naglasili da je Općinsko vijeće donijelo niz odluka kako bi se smanjio broj pasa lutalica na ulicama te da će inicirati povećanje granta za izgradnju niša za kontejnere.

03.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
Predstavljeni rezultati projekta „I ja mogu drugačije“
03.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Sutra besplatna edukacija za trudnice i mlade roditelje
03.07.2024.
OPĆINA OBEZBIJEDILA 16.444 KM
U toku radovi na sanaciji dijela Ulice Marcela Šnajdera
Više vijesti