Aktivnosti na izradi Akcionog plana energijski održivog razvoja općine Centar

U velikoj sali Općine Centar, u saradnji Centra za podršku biznisu i Centra za ekonomski, tehnološki i okolinski razvoj „Ceteor“, održana je radionica na temu izrade Akcionog plana energijski održivog razvoja općine Centar Sarajevo (SEAP).
Aktivnosti na izradi Akcionog plana energijski održivog razvoja općine Centar

-Ovaj Akcioni plan podrazumijeva analizu svih sektora potrošnje energije izuzev industrije, čiji je cilj da stvori i kreira plan i mjere za smanjenje potrošnje energije odnosno emisije stakleničkih gasova do 2020. godine. On će biti inkorporiran u Strategiju razvoja općine Centar sa aspekta energije i zaštite okoliša. Kroz prezentacije ćemo upoznati prisutne o svim elementima koji će biti sastavni dio ovog plana, te o potrebnim podacima koje će nam dostaviti javna preduzeća poput Sarajevogasa, Elektrodistribucije, Toplana..., do individualnih objekata. Sve će u narednim koracima predstavljati jednu osnovu dokumenta s kojim će se ispuniti i zakonska obaveza i omogućiti pristup EU fondovima, a sve u cilju stvaranja finansijskih mehanizama za investiranje u projekte energijske efikasnosti i zaštite okoliša. Danas imamo kreiranje dokumenta, a tokom narednog perioda krećemo sa terenskim obilascima s ciljem smanjenja potrošnje energije i emisija stakleničkih gasova, te poboljšanja kvaliteta zraka, objasnio je Nihad Harbaš, voditelj projekata firme „Ceteor“.

 

Koraci koje je potrebno napraviti za kreiranje Akcionog plana i njegovu primjenu su obezbjeđenje izvora finansiranja i stručnih resursa, formiranje tima za izradu Akcionog plana, sama izrada ovog dokumenta i njegovo usvajanje na sjednici Općinskog vijeća Centar, za šta je rok do juna ove godine, te implementacija Akcionog plana. Radionici su osim predstavnika službi Općine Centar također prisustvovali predstavnici ministarstava Kantona Sarajevo, komunalnih preduzeća, te Prve policijske uprave – Policijske stanice Centar.

03.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
Predstavljeni rezultati projekta „I ja mogu drugačije“
03.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Sutra besplatna edukacija za trudnice i mlade roditelje
03.07.2024.
OPĆINA OBEZBIJEDILA 16.444 KM
U toku radovi na sanaciji dijela Ulice Marcela Šnajdera
Više vijesti