U Centru za kulturu odigrana lutkarska predstava za osnovce sa Centra

Pod pokroviteljstvom Općine Centar na sceni Centra za kulturu Sarajevo za učenike od prvog do petog razreda iz osnovnih škola „Mehmed-beg Kapetanović Ljubušak“ i „Hasan Kikić“ odigrana je lutkarska predstava “Lutke nam pričaju“.
U Centru za kulturu odigrana lutkarska predstava za osnovce sa Centra

Glavna tema predstave je prevencija štetnih posljedica dugotrajnog sjedenja. Na zabavan i šaljiv način, obrađuju se teme koje su u potpunosti u skladu sa odgojno obrazovnim potrebama učenika, te je zastupljena korelacija sa nastavnim predmetima maternjeg jezika, likovne i muzičke kulture, tjelesnog i zdravstvenog odgoja. Svaka pojedina priča je ujedno i prezentiranje jedne lutkarske tehnike. U toku predstave učenici pomažu lutkama, razgovaraju, te zajedno pjevaju i plešu.

 

Lutkar Sabit Agić na ovaj način učenicima predstavlja osnovne lutkarske forme, s ciljem razvijanja interesa za lutkarstvo i samostalno kreativno djelovanje učenika i nastavnika, u okviru sekcija ili u redovnoj nastavi.

 

Predstava je prilagođena učenicima pomenutog uzrasta i odobrena je od nadležnog Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo.

 

Javna ustanova Centar za kulturu „Sarajevo“ je 2002. godine formirala dječiju dramsku scenu namijenjenu uzrastima od 6 do 11 godina. Do danas na ovoj sceni su odigrane predstave za djecu „Magareće godine“, „Bajka o ribaru i ribici“, „Zlatoruni“, „Čarobni prah“, „Decembar bijeli“, „Bosanska podvala“, „Imamo učiteljicu za čistu peticu“, „Titiz i džomet“, „Princeza zemlja, zemljožderi i vitezovi“…

03.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
Predstavljeni rezultati projekta „I ja mogu drugačije“
03.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Sutra besplatna edukacija za trudnice i mlade roditelje
03.07.2024.
OPĆINA OBEZBIJEDILA 16.444 KM
U toku radovi na sanaciji dijela Ulice Marcela Šnajdera
Više vijesti