Urađen glavni projekat za sanaciju klizišta u Ulici Pećina na Soukbunaru

Institut za geotehniku i geologiju Građevinskog fakulteta u Sarajevu, na zahtjev Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo, uradio je glavni projekat sanacije klizišta u Ulici Pećina 31 na Soukbunaru. Općina Centar Sarajevo finansirala je izradu glavnog projekta u vrijednosti od 17.850 KM.
Urađen glavni projekat za sanaciju klizišta u Ulici Pećina na Soukbunaru

Za izradu ovog dokumenta prvo su urađena geološka ispitivanja i istražni radovi sa prijedlogom mjera sanacije. U glavnom projektu stručnjaci iz Instituta za geotehniku i geologiju su naveli da su uzroci pojave klizišta geološka građa tla sa lošim geomehaničkim svojstvima, strmina terena, te podzemne vode.

 

Stoga je u prijedlogu mjera sanacije klizišta navedeno da je na ovom lokalitetu potrebno izgraditi potpornu konstrukciju ispod stambenog objekta na broju 31, koji je najugroženiji zbog klizanja tla, te adekvatnu odvodnju podzemnih voda uz ugradnju 105 metara drenažnog sistema koji će biti spojen na gradsku odvodnu mrežu. Novi armirano-betonski zid bit će dug 16, a visok tri metra.

 

Nakon završetka sanacije klizišta biće potrebno obnoviti 120 kvadratnih metara lokalne saobraćajnice. Na kraju radova biće napravljen katastarski plan izvedenih radova i nove mreže. Sanacija klizišta u Ulici Pećina će također obuhvatiti i dio Ulice Urijan Dedina.

 

Institut za geotehniku i geologiju je također izradio i projekat monitoringa klizišta koji se obavlja nakon sanacije kako bi se mogla procijeniti uspješnost izvedenih radova.

03.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
Predstavljeni rezultati projekta „I ja mogu drugačije“
03.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Sutra besplatna edukacija za trudnice i mlade roditelje
03.07.2024.
OPĆINA OBEZBIJEDILA 16.444 KM
U toku radovi na sanaciji dijela Ulice Marcela Šnajdera
Više vijesti