Zahvalnost Udruženja slijepih zbog ugradnje vodilica na Ferhadiji

Krajem prošle godine okončani su radovi na rekonstrukciji dijela Ulice Ferhadija, na dionici od Ulice Ćemaluša do Vječne vatre, koje je finansirala Općina Centar sa iznosom od 440.000 KM. Prilikom rekonstrukcije tog dijela Ferhadije ugrađene su sredinom šetališta taktilne vodilice za slijepe.
Zahvalnost Udruženja slijepih zbog ugradnje vodilica na Ferhadiji

Fikret Zuko, direktor Udruženja slijepih Kantona Sarajevo je izrazio veliko zadovoljstvo zbog ugradnje ovih ploča koje mnogo znače za slijepe i slabovidne osobe u svakodnevnoj komunikaciji.

–Načelnik Općine Centar Dževad Bećirević je prihvatio našu inicijativu da se prilikom rekonstrukcije ovog dijela Ferhadije ugrade duž sredine staze taktilne vodilice za slijepe, na čemu smo veoma zahvalni. Ovih dana su nam u posjeti naši prijatelji iz Švedske, tačnije iz Saveza slijepih Štokholma (SRF) koje smo doveli u Ferhadiju da im pokažemo vodilice i bili su prijatno iznenađeni brigom o ovoj kategoriji stanovništva. Siguran sam da će Općina Centar u budućnosti nastaviti podržavati ovakvu vrstu projekata, a njen primjer trebalo bi da slijede i druge općine u Sarajevu, kazao je Zuko i dodao da ovih dana treba započeti realizacija projekta postavljanja zvučne signalizacije za slijepe i slabovidne osobe na semaforima u svim gradskim općinama, projekt kojeg finansira Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo.

 

Taktilne vodilice za slijepe u Ferhadiji su otporne na mraz, sol, ali i na oštećenja koja mogu nastati prilikom mašinskog uklanjanje snijega sa ulica.

03.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
Predstavljeni rezultati projekta „I ja mogu drugačije“
03.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Sutra besplatna edukacija za trudnice i mlade roditelje
03.07.2024.
OPĆINA OBEZBIJEDILA 16.444 KM
U toku radovi na sanaciji dijela Ulice Marcela Šnajdera
Više vijesti