Obilježen 1. mart- Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine

Povodom Dana nezavisnosti BiH, u utorak, 1. marta 2016. godine, predstavnici svih nivoa vlasti, boračkih udruženja i udruženja građana položili su cvijeće na šehidsko mezarje Kovači i spomen-obilježja čime su odali počast svim poginulim braniteljima.
Obilježen 1. mart- Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine

 U ime Općine Centar, obilježavanju ovog značajnog datuma iz naše novije historije prisustvovali su predsjedavajući Općinskog vijeća Centar dr. Nedžad Ajnadžić, savjetnik načelnika Mustafa Resić, vijećnici Amer Kapo i Suvad Kerla, kao i savjetnici Haris Vlajčić i Nejra Čengić.

 

Prilikom polaganja cvijeća ispred mezara rahmetli Alije Izetbegovića, prvog predsjednika nezavisne Republike Bosne i Hercegovine i vrhovnog komandanta Armije RBiH, predsjedavajući Ajnadžić je čestitao Dan nezavisnosti svim građanima općine Centar, Sarajeva i države Bosne i Hercegovine.

– Ovo je veoma važan datum i ponosan dan za državu Bosnu i Hercegovinu i njene građane. Prije 24 godine na postavljeno referendumsko pitanje o suverenitetu BiH, 64 posto građana kazalo je da želi nezavisnost države Bosne i Hercegovine. Na ovakvu slobodnu volju građana reagovali su oni koji ovu državu ne vole na što je uslijedila logična patriotska akcija za održanje državnosti Bosne i Hercegovine, njene nezavisnosti, cjelovitosti i multietičnosti. Zato zahvalnost pripada svima onima koji vole BiH i patriotama koji su ovu državu održali kako bismo mogli danas obilježavati ovaj veliki dan za BiH, kazao je Ajnadžić.


Nakon toga, delegacija Općine Centar položila je cvijeće ispred spomen-obilježja „Vječna vatra“ i Spomenika ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992-1995, te u Velikom parku ispred mezarja ubijenih policajaca.


Ovom prilikom Resić je istakao da je Dan nezavisnosti BiH jedan od najvećih datuma u njenoj historiji.

– Više od hiljadu godina ova evropska zemlja prolazila je kroz različite faze borbe očuvanja nacionalnog, državnog i civilizacijskog identiteta. Tokom teških vremena dok su trajale pripreme za agresiju na našu zemlju građani su u najvećem broju izjasnili da žele da BiH bude samostalna i cjelovita država. Pri tome treba reći da je u maju mjesecu iste godine naša zemlja primljena u članstvo najveće svjetske organizacije Ujedinjenih naroda čime je potvrđen njen put u društvo slobodnih i samostalnih zemalja svijeta. Ovaj dan treba da bude poziv svima onima koji vole ovu zemlju i koji imaju snage i znanja, da ulože sve svoje ljudske resurse u izgradnju boljeg i pravednijeg društva, socijalne pravde, humanosti i solidarnosti kako bi svim narodima i građanima ove zemlje bilo bolje, naglasio je Resić.


Podsjetimo, na referendumu o nezavisnosti Bosne i Hercegovine, održanom 29. februara i 1. marta 1992. godine, građani su odlučili da žele živjeti u samostalnoj i nezavisnoj BiH. Tokom ta dva dana na birališta je izašlo 64,34% upisanih, odnosno 2.073.568 građana svih nacionalnosti, od kojih je 99,44% glasalo za nezavisnost Bosne i Hercegovine.

03.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
Predstavljeni rezultati projekta „I ja mogu drugačije“
03.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Sutra besplatna edukacija za trudnice i mlade roditelje
03.07.2024.
OPĆINA OBEZBIJEDILA 16.444 KM
U toku radovi na sanaciji dijela Ulice Marcela Šnajdera
Više vijesti