Regulacionim planom ''Stambena zona Šip'' predviđena daljnja izgradnja

Regulacioni plan ''Stambena zona Šip'' (područje općine Centar) sa odlukom o njegovom provođenju, usvojen je na sjednici Gradskog vijeća Sarajeva, održanoj 24. februara 2016. godine.
Regulacionim planom ''Stambena zona Šip'' predviđena daljnja izgradnja

 Usvajanjem ovog dokumenta stvoreni su planski uslovi za novu izgradnju, integraciju zatečenog građevinskog fonda, uz mogućnost intervencija na objektima, te opremanje područja adekvatnom društvenom, saobraćajnom, energetskom i komunalnom infrastrukturom.

Regulacioni plan obuhvata 24 hektara površine između ulica Dejzina Bikića i Alipašina prema Kobiljoj glavi do granice sa susjednom općinom Vogošća. Usvojenim planskim dokumentom zadržano je opredjeljenje da je to područje namijenjeno za individualno stanovanje kako je to utvrđeno planom višeg reda odnosno Urbanističkim planom grada Sarajeva za urbano područje Sarajevo za period 1986. do 2015. godine.

Prema trenutnom stanju građevinskog fonda, na pomenutom području gdje živi 1.700 stanovnika evidentirana su 433 objekta (stambena i poslovna). Ovaj prostor predstavlja zonu individualnog stanovanja sa prilično gustom stambenom izgradnjom i zemljištem koje je većinom u privatnom vlasništvu.

Regulacionim planom ''Stambena zona Šip'' predviđena je izgradnja 28 individualnih stambenih objekata i četiri stambeno-poslovna objekta gdje bi u prizemlju i nižim etažama bili smješteni sadržaji koji nedostaju ovom naselju (edukativni, kulturni, uslužni i drugi). Stambeno-poslovni objekti bili bi visine do četiri sprata, sa ukupnim  

stambenim prostorom od 15.485 m2 te 4.026 m2 za komercijalne i sadržaje društvene infrastrukture. Procjena je da bi u 28 individualnih stambenih objekata i četiri stambeno-poslovna objekta živjelo oko 740 stanovnika. Djeca iz novonaseljenih porodica bi pohađala osnovnu školu čija izgradnja je planirana u obuhvatu Regulacionog plana ''Poslovna zona Šip'' kao i škole u susjednim naseljima. Prostor za boravak djece predškolskog uzrasta moguće je planirati u sklopu stambeno-poslovnih ili objekata individualnog stanovanja.

Za objekte koji se Planom zadržavaju, predviđena je mogućnost rekonstrukcije, sanacije, redizajna, dogradnje, nadziđivanja ili izgradnje zamjenskih objekata, ukoliko za to postoje prostorne mogućnosti, odnosno ukoliko se planiranom intervencijom ne ugrožavaju uslovi stanovanja u susjednim objektima.

Regulacionim planom je također predviđena izgradnja dvije univerzalne sportske plohe za rekreaciju na otvorenom koje bi bile pogodne za upražnjavanje više različitih vrsta sportskih aktivnosti. Ova igrališta bi bila dimenzija 25x40 metara i površine od po 1.000 kvadratnih metara.

S obzirom na činjenicu da saobraćajnice ne zadovoljavaju propisane gabarite i nagibe, planom je predviđena mogućnost njihove rekonstrukcije i proširenja. Planirana je i izgradnja nove saobraćajnice u naselju koja će riješiti probleme prilaza stambenim objektima. Planiranim saobraćajnim rješenjem dva objekta su predviđena za rušenje.

Pitanje saobraćaja u mirovanju bilo bi riješeno za novoplanirane objekte u okviru pripadajućih parcela i unutar gabarita objekta ili izgradnjom jedne ili više podzemnih garaža. Prostor u obuhvatu Regulacionog plana će biti opremljen mrežama komunalne infrastrukture sa vezama na primarne gradske sisteme.

Inače, Odluku o pristupanju izradi Regulacionog plana ''Stambena zona Šip'' donijelo je Gradsko vijeće Sarajeva na sjednici održanoj 31. jula 2013. godine.  Nacrt regulacionog plana je bio na javnom uvidu, nakon čega je 18. maja 2015. godine u

prostorijama Mjesne zajednice ''Betanija-Šip'' (Dejzina Bikića 6) održana javna rasprava na kojoj su građani upoznati o osnovnim karakteristikama tog planskog dokumenta i imali su priliku dostaviti prijedloge i primjedbe u Službu za prostorno uređenje i komunalne poslove Općine Centar. Nosilac izrade Plana je Zavod za planiranje razvoja Kantona Sarajevo. Izradu Regulacionog plana ''Stambena zona Šip'' je finansirala Općina Centar sa 75.500 KM. 

03.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
Predstavljeni rezultati projekta „I ja mogu drugačije“
03.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Sutra besplatna edukacija za trudnice i mlade roditelje
03.07.2024.
OPĆINA OBEZBIJEDILA 16.444 KM
U toku radovi na sanaciji dijela Ulice Marcela Šnajdera
Više vijesti