Jednokratna novčana pomoć za 13 porodilja

U okviru projekta dodjele jednokratne novčane pomoći za porodilje, u prostorijama Općine Centar Sarajevo, uručene su novčane pomoći za 13 korisnica ovog prava. Osam porodilja je po osnovu rođenja prvog djeteta dobilo po 300 KM, a pet porodilja po 500 KM po osnovu rođenja trećeg djeteta. Za ovu namjenu u općinskom budžetu za 2016. godinu obezbijeđena su sredstva u iznosu od 40.000 maraka.
Jednokratna novčana pomoć za 13 porodilja

Podsjećamo da je općinski načelnik Dževad Bećirević početkom ove godine, usvojio izmjene i dopune Pravilnika o raspodjeli novčanih sredstava za dodjelu jednokratne novčane pomoći porodiljama koje rode treće, četvrto i svako naredno dijete i porodiljama koje ostvare pravo na dječiji dodatak, a koje je predložila Služba za rad, zdravstvo i socijalna pitanja, izbjegla i raseljena lica Općine Centar. Prema navedenim izmjenama i dopunama Pravilnika pravo na jednokratnu novčanu pomoć u iznosu od 300 KM imaju porodilje koje nisu u radnom odnosu i ostvaruju pravo na dječiji dodatak, a porodilje koje rode treće i svako sljedeće dijete imaju pravo na iznos od 500 KM.

 

Cilj izmjena i dopuna Pravilnika ogleda se u nastojanju da što veći broj korisnica dobije ovakvu vrstu novčane pomoći s obzirom da cjelokupan projekat ima za cilj poboljšanje nataliteta na području središnje gradske općine.

 

Služba za rad, zdravstvo i socijalna pitanja, izbjegla i raseljena lica Općine Centar, ovaj projekat uspješno realizuje od 2013. godine.

03.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
Predstavljeni rezultati projekta „I ja mogu drugačije“
03.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Sutra besplatna edukacija za trudnice i mlade roditelje
03.07.2024.
OPĆINA OBEZBIJEDILA 16.444 KM
U toku radovi na sanaciji dijela Ulice Marcela Šnajdera
Više vijesti