Usvojen novi pravilnik o raspodjeli novčanih sredstava za troškove liječenja

Na osnovu prijedloga Službe za rad, zdravstvo i socijalna pitanja, izbjegla i raseljena lica načelnik Općine Centar Dževad Bećirević je usvojio novi Pravilnik o raspodjeli novčanih sredstava za dodjelu jednokratne novčane pomoći za troškove liječenja licima u stanju socijalne potrebe.
Usvojen novi pravilnik o raspodjeli novčanih sredstava za troškove liječenja

- Do sada smo sredstva za troškove liječenja socijalnih kategorija davali na osnovu Pravilnika o raspodjeli novčanih sredstava za dodjelu jednokratne novčane pomoći licima u stanju socijalne potrebe, međutim odlučili smo da napravimo novi pravilnik za ovu vrstu socijalnih davanja kako bi bili efikasniji u pomaganju naših sugrađana. Novim pravilnikom smanjili smo skalu ukupnih primanja domaćinstva sa 1.400 na 1.200 KM, čime će veći broj korisnika moći ostvariti pravo na ovu vrstu pomoći Općine Centar, kazao je Osmo Babić, pomoćnik načelnika za rad, zdravstvo i socijalna pitanja, izbjegla i raseljena lica Općine Centar.

 

 

Pravo na ovu vrstu pomoći mogu ostvariti lica u socijalnom stanju koja imaju najmanje dvije godine prijavljeno prebivalište, odnosno boravište na području općine Centar, za liječenje ili operativni zahvat u zemlji ili inostranstvu, za banjsko liječenje na osnovu preporuke nadležne zdravstvene ustanove, te za nabavku ortopedskog pomagala gdje participira i Zavod zdravstvenog osiguranja KS.

 

 

Novčane pomoći mogu iznositi do 2.500 KM, čiji iznos najviše zavisi od ukupnih primanja domaćinstva podnosioca zahtjeva. Prema odredbama novog Pravilnika u slučaju da ukupna primanja jednog domaćinstva iznose do 400 KM, a kojima je neophodna kupovina lijekova koji se ne nalaze na esencijalnoj listi, na osnovu preporuke ljekara, takve osobe mogu ostvariti pravo na jednokratnu novčanu pomoć u iznosu do 700 KM.

 

 

Ukupna mjesečna primanja domaćinstva se ne uzimaju u obzir u slučaju da korisnik ove pomoći, na osnovu preporuke zdravstvene ustanove koja ga liječi, mora nastaviti liječenje u inostranstvu ili van mjesta prebivališta, a tada se može odobriti jednokratna novčana pomoć do 2.500 KM, te u slučaju oboljenja od leukemije, hepatitisa B i C, i drugih hroničnih bolesti, na prijedlog Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo, moguće je ostvariti pravo na jednokratnu novčanu pomoć do 7.000 KM.

 

 

Odobrena sredstva će na osnovu prijedloga Službe za rad i socijalna pitanja i odobrenja načelnika Općine biti prebačena na žiro račun apoteka ili zdravstvene ustanove na osnovu dostavljenog predračuna, dok osobama koje se liječe u inostranstvu sredstva će biti uplaćena na žiro račun podnosioca zahtjeva. Korisnici ove pomoći u obavezi su nakon mjesec dana od povratka sa liječenja da opravdaju izdvojena sredstva za ovu namjenu.

03.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
Predstavljeni rezultati projekta „I ja mogu drugačije“
03.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Sutra besplatna edukacija za trudnice i mlade roditelje
03.07.2024.
OPĆINA OBEZBIJEDILA 16.444 KM
U toku radovi na sanaciji dijela Ulice Marcela Šnajdera
Više vijesti