Delegacija Općine Centar ugostila biznismena iz Berlina

Predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti Općine Centar Sarajevo koje je predvodio predsjedavajući Općinskog vijeća dr. Nedžad Ajnadžić u utorak, 23. februara. 2016. godine ugostili su Fikreta Ćuskića, bosanskohercegovačkog generala u penziji i Mirsada Fikića, uspješnog biznismena iz Berlina. Povod posjete bio je razgovor o mogućoj saradnji na izgradnji turističkog kompleksa u Sarajevu.
Delegacija Općine Centar ugostila biznismena iz Berlina

U općinskoj delegaciji pored predsjedavajućeg Ajnadžića, koji je vodio sastanak, bili su i dopredsjedavajući Slaven Kovačević, sekretar općinskog organa uprave Jasna Beba, savjetnik općinskog načelnika Mustafa Resić, te pomoćnici općinskog načelnika Alma Sadović i Fahrudin Kurtović.

 

Naime, biznismen Mirsad Fikić sagradio je u Berlinu restoran pod nazivom „Sarajevo Inn Grunewald“ u jednom od najotmjenijih dijelova grada. Ovaj jedinstveni restoran u Berlinu, primamljiv je brojnim turistima, uglavnom njemačkim, a nosi duh Bosne i Hercegovine i tradicionalne kuhinje naše zemlje. Restoran je građen od drveta koje je Fikić dovezao iz BiH zajedno sa svim ostalim materijalom, ručno rađenim posuđem sa Baščaršije i namještajem koji krasi unutrašnjost objekta. Enterijer je prepun motiva Sarajeva, ali i bosanskohercegovačke tradicije. U ponudi restorana su brojni domaći bh. specijaliteti poput pite ispod sača, janjetine, ćevapa, begove čorbe, bosanskog lonca, sogan dolme, japraka. Namjera Fikića je da po uzoru na restoran u Berlinu, u Sarajevu izgradi etno selo pod nazivom „Grunewald Inn Sarajevo“

 

-Veliko hvala Općini Centar na gostoprimstvu. Radostan sam, obradovan, a iskreno da kažem i veoma iznenađen jer nisam očekivao ovako brz prijem. Nakon što sam u naselju Grunewald, koje se nalazi na samom ulazu u Berlin, otvorio restoran koji nosi naziv „Sarajevo Inn Grunewald“, došao sam na ideju da nešto slično uradim i u Sarajevu. Izgradnja etno sela pod nazivom „Grunewald Inn Sarajevo“ zapravo bi bila linija spoja između dvije države, dva grada, Sarajeva i Berlina. Etno selo bi trebalo biti turistička atrakcija prije svega za Nijemce, pa onda i za druge koji dolaze posjetiti Sarajevo, istakao je Fikić te dodao kako namjerava izgraditi turističke objekte u kojima bi ponudio autentični ugođaj bosanskog sela sa netaknutom prirodom i zdravom hranom koju bi proizvodili okolni poljoprivrednici koji bi se na taj način animirali da proizvode više. 

 

Savjetnik Resić je kazao da na području Centra postoji nekoliko atraktivnih lokacija za ovaj projekat, a prije svega to je lokalitet Zlatišta zbog specifičnosti pogleda na grad, dok je pomoćnica Sadović dodala da se u obzir treba uzeti i neizgrađeni lokalitet u Nahorevu koji posjeduje značajne prirodne ljepote i veliki potencijal za jedan ovakav projekat.

 

Na kraju sastanka predsjedavajući Ajnadžić je zaključio da je Općina Centar jako zainteresirana da sarađuje sa investitorima u onim projektima koji su od interesa prije svega za građane središnje gradske općine, ali i šire.

 

-Općina Centar je odlučna da sarađuje i ne propusti ovakvu priliku, a priliku moramo zajedno izgrađivati, jer sami ne možemo stvarati ništa. Općina iskazuje veliki interes za razvoj turizma, zainteresirani smo za dobro partnerstvo, ali prije svega naš interes je da domaća radna snaga iz Centra dobije priliku da se zapošljava putem ovakvih projekata, zaključio je Ajnadžić te predložio da se u narednim danima organizuju obilasci pomenutih lokacija uključujući i objekat poljoprivredne zadruge u Nahorevu koji je Općina spremna, kroz zakonsku proceduru, dati pod zakup, a što bi mogao biti inicijalni početak projekta.

03.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
Predstavljeni rezultati projekta „I ja mogu drugačije“
03.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Sutra besplatna edukacija za trudnice i mlade roditelje
03.07.2024.
OPĆINA OBEZBIJEDILA 16.444 KM
U toku radovi na sanaciji dijela Ulice Marcela Šnajdera
Više vijesti