Uskoro započinje sanacija klizišta na Nahorevu

Općina Centar, 19. februara 2016. godine, uplatila je sredstva na račun Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo za sanaciju klizišta na lokalitetu naselja Lasac na Nahorevu, čime je ispunjen posljednji uslov kako bi radnici građevinske firme „Grakop“ iz Kiseljaka započeli sa radovima na ovom lokalitetu. Kao finansijer projekta, Općina Centar će izdvojiti iz svog budžeta nešto više od 45.850 KM, dok je Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo realizator i nadzor projekta.
Uskoro započinje sanacija klizišta na Nahorevu

Kako je objasnio Fuad Babić, koordinator za klizišta Zavoda za izgradnju KS, na ovom lokalitetu je planirano postavljanje novog drenažnog sistema za prihvat podzemnih i površinskih voda koje su uzrok klizanja tla na ovom dijelu Nahoreva.

 

Firma „Winner Project“ d.o.o. Sarajevo uradila je glavni projekat sanacije ovog klizišta sa elaboratom o inženjersko-geološkim i geotehničkim karakteristikama terena. Izradu glavnog projekta i elaborata je također finansirala Općina Centar u iznosu od gotovo 22.000 KM.

 

U glavnom projektu stoji da je klizanje tla uzrokovala voda sa dva lokalna izvorišta koja se nalaze u neposrednoj blizini klizišta koje obuhvata površinu od nešto više od jednog hektara. Klizanje tla je uzrokovalo oštećenja na nekoliko stambenih objekata, potpornih zidova, pomoćnih objekata i pristupnoj saobraćajnici.

 

Stoga je u prijedlogu mjera sanacije klizišta navedeno da je na ovom lokalitetu potrebno uraditi prihvat vode iz izvorišta kao i podzemnih voda koje će biti sprovedene do Koševskog potoka sa drenažnim sistemom i kaptažama za prihvat vode sa izvorišta, za šta će biti postavljeno preko 550 metara cijevi raznih profila, od čega 306 metara odvodnih i 215 metara drenažnih cijevi.

 

Firma „Winner Project“ je također uradila i projekat monitoringa klizišta koji se obavlja nakon urađene sanacije kako bi se mogla uraditi procjena uspješnosti izvedenih radova.

03.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
Predstavljeni rezultati projekta „I ja mogu drugačije“
03.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Sutra besplatna edukacija za trudnice i mlade roditelje
03.07.2024.
OPĆINA OBEZBIJEDILA 16.444 KM
U toku radovi na sanaciji dijela Ulice Marcela Šnajdera
Više vijesti