Održana 44. sjednica Općinskog vijeća Centar

Općinsko vijeće Centar održalo je 22. februara 2016. godine 44. redovnu sjednicu. Zasjedanje je vodio dr. Nedžad Ajnadžić, predsjedavajući Vijeća.
Održana 44. sjednica Općinskog vijeća Centar

Odluka o dodjeli 244 općinske stipendije za učenike i studente

Na prijedlog Komisije za obrazovanje Općinsko vijeće je usvojilo odluku o dodjeli općinskih stipendija ''Prof. dr. Husein Kulenović'' srednjoškolcima i redovnim studentima za školsku 2015/2016. godinu. Stipendije će dobiti 244 učenika srednjih škola i studenata sa visokim prosjekom ocjena. Tako će za deset mjeseci ove školske godine stipendije u iznosu od 80 KM mjesečno dobiti 116 učenika srednjih škola, a stipendije od 120 maraka mjesečno primat će 128 redovnih studenata. Za tu namjenu je u budžetu Općine Centar obezbijeđeno ukupno 246.000 KM.

 

Uz ovu odluku usvojen je zaključak da se prilikom aprilskog rebalansa ovogodišnjeg općinskog budžeta pokušaju obezbijediti finansijska sredstva za stipendiranje još 14 redovnih studenata koji ispunjavaju kriterije a koji zbog ograničenih sredstava u skladu sa planom stipendiranja nisu obuhvaćeni ovom odlukom, kao i za još jedan broj srednjoškolaca i studenata čije su porodice slabijeg imovnog stanja.

 

Na konkurs za stipendiranje u ovoj školskoj godini, koji je objavljen 19. oktobra 2015. godine, prijavila su se 333 kandidata od kojih 259 ispunjava tražene uslove. Inače, izbor kandidata vrši se u skladu sa kriterijima propisanim Pravilnikom, pri čemu se boduje uspjeh u školi i na fakultetu, rezultati na takmičenjima, nizak porodični standard, učešće roditelja u oružanim snagama i otežani uslovi života.

 

Zakup poslovnih prostorija

Na ovoj sjednici Vijeće je donijelo odluku da neposrednom pogodbom po osnovu prava prvenstva dodijeli pravnom licu ''Restauro'' d.o.o. u petogodišnji zakup općinske poslovne prostorije u Vrazovoj ulici broj 6, površine 103 m2 (65 m2 uslužni dio, 22 m2 magacinski prostor i 16 m2 galerija) sa iznosom zakupnine od 12 KM/m2 za uslužni dio i galeriju i 6 KM/m2 za magacin. Pomenuti poslovni prostor dodijeljen je pod uslovom izmirenja dospjelih dugovanja prethodnog zakupca protiv kojeg se vodi sudski spor za naplatu duga.

 

 

Imovinsko-pravni odnosi

Općinsko vijeće je donijelo odluke i rješenja u vezi sa rješavanjem imovinsko-pravnih odnosa. Tako je donijelo rješenje za dodjelu gradskog građevinskog zemljišta u svrhu legalizacije dogradnje i nadziđivanja stambenog objekta u Ulici Tepebašina 22, kao i rješenje o dodjeli zemljišta potrebnog za redovnu upotrebu stambenog objekta izgrađenog u Kranjčevićevoj ulici 22. Vijeće je donijelo i odluku o prodaji 1/2 suvlasničkog dijela neizgrađenog gradskog građevinskog zemljišta neposrednom pogodbom radi oblikovanja građevinske parcele u postupku izdavanja rješenja o urbanističkoj saglasnosti u svrhu izgradnje stambenog objekta u Ulici Curak 18.

 

 

Vijećničke inicijative

Vijećnici su i na ovoj sjednici uputili više inicijativa i pitanja. Podršku Općinskog vijeća dobila je inicijativa za dopunu kantonalnog Zakona o zakupu stana i to na način da se obaveže nadležni ministar  da propiše obavezni obrazac ugovora o zakupu stana, koji bi vlasnik stana i nosilac stanarskog prava zaključivali potpisivanjem, čime bi se izbjegla svaka mogućnost zloupotrebe. Inicijativa će biti upućena Skupštini Kantona Sarajevo .

 

Usvojena je i inicijativa, koja će biti upućena u dalju proceduru, da Općina Centar iz sredstava civilne zaštite izdvoji 15.000 KM za sufinansiranje nabavke vozila za Gorsku službu spašavanja, čiji je rad i požrtvovanost za svaku pohvalu, te da se pozovu i druge sarajevske općine da zajedno sa Gradskom upravom učestvuju u kupovini vozila.

 

Podršku Vijeća dobila je i inicijativa za izmjenu odluke Općinskog vijeća kojom je propisano da pripadnici boračke populacije mogu plaćati u trajanju od sedam godina troškove rente u postupku legalizacije izgrađenih objekata. Izmjenom pomenute odluke omogućila bi se ova pogodnost svim pripadnicima boračke populacije bez obzira kada je izdato rješenje o plaćanju rente.

03.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
Predstavljeni rezultati projekta „I ja mogu drugačije“
03.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Sutra besplatna edukacija za trudnice i mlade roditelje
03.07.2024.
OPĆINA OBEZBIJEDILA 16.444 KM
U toku radovi na sanaciji dijela Ulice Marcela Šnajdera
Više vijesti