Svečanom sjednicom Općinskog vijeća Centar obilježen Dan 105. brigade

Na Dan 105. motorizovane brigade Prvog korpusa Armije RBiH 18. februara 2016. godine održana je svečana sjednica Općinskog vijeća Centar kojom je obilježena 23. godišnjica formiranja te slavne brigade čije je sjedište bilo na području općine Centar. Hrabri borci ove brigade, od kojih je 315 poginulih i 2.000 ranjenih, učestvovali su u svim bitkama za odbranu Sarajeva od agresije 1992-1995. kao i na mnogim ratištima u Bosni i Hercegovini.
Svečanom sjednicom Općinskog vijeća Centar obilježen Dan 105. brigade

Svečanoj sjednici su osim vijećnika Općinskog vijeća Centar prisustvovali borci 105. brigade, članovi porodica poginulih pripadnika Brigade, predstavnici boračkih udruženja, učenici osnovnih škola i drugi gosti. Poseban značaj ovom skupu svojim prisustvom dali su ratni komandanti generali Armije RBiH Atif Dudaković, Enver Hadžihasanović, Ramiz Dreković, Vahid Karavelić i Hamid Bahto.

 

Na početku svečanog skupa intonirana je državna himna Bosne i Hercegovine a potom su prisutni minutom šutnje i učenjem Fatihe odali počast poginulim pripadnicima 105. brigade i svim drugim patriotima koji su dali život za odbranu domovine.

 

Predsjedavajući Općinskog vijeća i predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje godišnjice 105. brigade dr. Nedžad Ajnadžić, koji je bio ratni komandant Prvog korpusa Armije RBiH, čestitao je 23. rođendan Brigade svim pripadnicima koji su časno branili Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu te zaželio da svi zajedno čuvamo, dalje izgrađujemo i volimo svoju domovinu i svoj grad. Ajnadžić je naglasio da posebnu zahvalnost dugujemo patriotima koji su dali svoje živote i koje nikada ne smijemo zaboraviti i dodao da preživjeli sudionici teških dana moraju biti još odlučniji da se vrati dostojanstvo onima koji su časno branili Bosnu i Hercegovinu. Posebnu poruku je predsjedavajući Ajnadžić uputio mladima da uče časnu noviju historiju Bosne i Hercegovine i njeguju patriotske tekovine odbrambeno-oslobodilačkog rata te ulaganjem u znanje vode našu zemlju u svjetliju budućnost.

 

Čestitkama se pridružio i načelnik Općine Centar Dževad Bećirević i naglasio da je slavna 105. motorizovana brigada simbol časne borbe za odbranu koju nikada ne smijemo zaboraviti i o kojoj trebamo prenositi istinu budućim generacijama.

- Općina Centar u kontinuitetu istinski podržava sve manifestacije koje kazuju o veličanstvenom otporu boraca opkoljenog grada i drami ratnog Sarajeva 92'-95'. Želimo da o tome uče naši najmlađi i buduće generacije koje će jednog dana voditi Bosnu i Hercegovinu. Kao što ne smije izblijediti slika na najhrabrije i najbolje sinove ove zemlje, tako ne smijemo zaboraviti ni njihove porodice. Općina Centar podržava i finansira mnogobrojne projekte boračkih udruženja sa kojima imamo izuzetnu saradnju. Općina gradi spomen obilježja, finansijski pomaže najugroženije boračke porodice, podržava njihovo banjsko-klimatsko liječenje, gradi pristupne staze i liftove za pristup kućama invalida i realizuje druge značajne projekte. Izvršna i zakonodavna vlast Općine Centar u svim projektima djeluje jedinstveno, a u narednom periodu uložit ćemo dodatne napore i podržati branitelje lokalne zajednice u novim projektima, kazao je Bećirević.

 

Čestitke za Dan 105. brigade uputio je i general Atif Dudaković i iskazao zahvalnost organizatorima ovakve časne manifestacije kojom se njeguju tradicije odbrambeno-oslobodilačkog rata.

 

O ratnom putu 105. motorizovane brigade, koji ujedno pokazuje i kako se stvarala Armija RBiH, govorio je ratni komandant bataljona i predsjednik JOB-a Unija veterana Općine Centar Enver Krluč. Naglasivši da je kroz redove slavne 105. prošlo 7.000 boraca, od kojih je 315 poginulo i 2.000 ranjeno, a osam pripadnika je odlikovano najvišim ratnim priznanjem "Zlatnim ljiljanom", Krluč je kazao da je Brigada nastala iz malih samoorganizovanih sarajevskih uličnih i mahalskih grupa od kojih su formirane vojne jedinice i odredi, da bi naredbom Predsjedništva RBiH i Vrhovne komande Oružanih snaga RBiH od 18. februara 1993. godine bila formirana 105. motorizovana brigada.

 

 

-Od svih sarajevskih brigada 105. je imala jednu od najdužih zona odgovornosti u gradu, a njeni hrabri borci su učestvovali u svim bitkama za odbranu Sarajeva (Predsjedništvo, Dobrovoljačka, Skenderija, Borije, Vraca, Zlatište, Elektroprivreda, Trg heroja, Ilidža, Jarčedoli, Grbavica, Jevrejsko groblje, Azići, Dobrinja, Nedžarići, Mojmilo, Stup, Žuč, Vogošća...) i na mnogim ratištima u Bosni i Hercegovini – Igmanu, Bjelašnici, Treskavici, Zvijezdi, Nišićkoj i Crnoriječkoj visoravni, brdima oko Vareša, Konjicu, Jablanici, Mostaru, Olovu... Naše borce je krasio visok borbeni moral, srčanost i vjera u pobjedu. Bila je čast biti pripadnik 105. brigade, rekao je Krluč i uputio riječi zahvalnosti Općini Centar, načelniku Bećireviću i Općinskom vijeću za svu podršku boračkoj populaciji.

 

 

Na svečanoj sjednici Općinskog vijeća nagrađene literarne radove o 105. motorizovanoj brigadi pročitali su njihovi autori - učenici osnovnih škola: Faruk Šahat (OŠ ''Musa Ćazim Ćatić''), Nejla Kasapović (OŠ ''Mehmed-beg Kapetanović Ljubušak'') i Naila Delalić (OŠ ''Hasan Kikić'') kojima je načelnik Bećirević uručio prigodne novčane nagrade Općine.

 

 

Ovom prilikom su uručene i zahvalnice JOB Unija veterana Općine Centar i Sekcije 105. motorizovane brigade koje su dobili: Univerzitetski klinički Centar Sarajevo, Opća bolnica ''Prim. dr. Abdulah Nakaš'', Televizija Kantona Sarajevo, RTV Vogošća, Fahrudin Kurtović, Zakira Šero, Zlatko Voljevica, Minja Ćukac, Jasmin Gazija, Suvad Kerla, Senad Alić, Eso Tucaković i ''BOOC'' d.o.o. – firma koju su osnovala boračka udruženja Općine Centar.

 

Svečanu sjednicu uveličao je nastup ženskog vokalnog ansambla ''Alegro''.

 

Već tradicionalno, po završetku svečane sjednice povodom Dana 105. motorizovane 50 porodica pripadnika Brigade dobilo je simbolične novčane donacije Općine.

03.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
Predstavljeni rezultati projekta „I ja mogu drugačije“
03.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Sutra besplatna edukacija za trudnice i mlade roditelje
03.07.2024.
OPĆINA OBEZBIJEDILA 16.444 KM
U toku radovi na sanaciji dijela Ulice Marcela Šnajdera
Više vijesti