Delegacija Općine i boračkih udruženja položile cvijeće na spomen-obilježja

U okviru obilježavanja 23. godišnjice 105. motorizovane brigade, delegacija Općine Centar, koju su predvodili načelnik Dževad Bećirević i predsjedavajući Općinskog vijeća dr. Nedžad Ajnadžić, i članovi boračkih udruženja položili su 18. februara 2016. godine cvijeće ispred spomen-obilježja na šehidskom mezarju Kovači. Potom je položeno cvijeće i na mezaru rahmetli Alije Izetbegovića, prvog predsjednika Predsjedništva BiH i vrhovnog komandanta Armije RBiH.
Delegacija Općine i boračkih udruženja položile cvijeće na spomen-obilježja

Načelnik Bećirević je naglasio da na ovaj način Općina Centar želi izraziti, prije svega, suosjećanje sa porodicama heroja koji su dali živote za odbranu grada i BiH tokom najtežih borbi za slobodu u povijesti naše zemlje.

 

-Današnje okupljanje je prilika da se podsjetimo na ratni period i zahvalimo borcima svih brigada Armije Republike Bosne i Hercegovine na njihovoj žrtvi za našu slobodu. Naša je dužnost da obilježavamo slavne dane odbrane domovine, kako bi se na taj način borili protiv zaborava i prenosili istinu o borbama mladim generacijama koje dolaze, kazao je Bećirević.

 

 

Predsjedavajući Ajnadžić je istakao važnost njegovanja uspomena na poginule borce i šehide.

 

-Ovdje se prisjećamo teških, ali ponosnih dana. Danas na ovom mjestu trebamo preuzimati obaveze za sutra, za budućnost i perspektivu. Zajedničkim snagama moramo graditi jedinstvo u odbrani tekovina odbrambeno-oslobodilačkog rata u vrijeme kada su te tekovine narušene od onih koji ih ne shvataju ozbiljno. Imamo obavezu prema onima koji su dali život za odbranu države. Posebno poštovanje pripada borcima 105. motorizovane brigade koji su dali život za odbranu ove zemlje, kazao je Ajnadžić.

 

 

Nakon toga su članovi delegacije u kojoj su bili i Mustafa Resić, savjetnik načelnika, te vijećnici Jasmin Gazija, Suvad Kerla, Senad Alić, Dževad Topić, Ahmed Gerin, Haris Fazlagić, Mirza Zeković i Zora Ostojić, te pomoćnik načelnika za boračko-invalidsku zaštitu Đulaga Hamza položili cvijeće ispred spomen-obilježja ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992-1995. gdje su odali počast najmlađim žrtvama četvorogodišnje opsade grada.

 

 

Fikret Grabovica, predsjednik Udruženja roditelja ubijene djece, kazao je da je u ovakvim prilikama teško naći prave riječi.

 

-U ime populacije koju predstavljam želim izraziti zahvalnost predstavnicima Općine Centar koji tradicionalno obilaze ovo spomen-obilježje kako bi odali počast najmlađim žrtvama grada, te na taj način dali svoj doprinos očuvanju sjećanja na najmlađe žrtve. Ne smijemo nikada zaboraviti one koji su izgubili živote, moramo ih pamtiti i nastojati da se više nikada nikome ne ponovi. Ovo je Općina koja zaista u svim oblicima daje podršku našem udruženju, naglasio je Grabovica.

 

 

Poslije toga cvijeće je položeno na grobljima na kojima su sahranjeni pripadnici 105. brigade - pomoćnom stadionu „Koševo“, katoličkom groblju „Sveti Josip“, na gradskom groblju Lav, šehidskom mezarju Alipašine džamije, ispred spomen-obilježja „Blekin potok“ – Aleja breza, te spomen-obilježja „Oaza mira-Pionirska dolina“.

03.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
Predstavljeni rezultati projekta „I ja mogu drugačije“
03.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Sutra besplatna edukacija za trudnice i mlade roditelje
03.07.2024.
OPĆINA OBEZBIJEDILA 16.444 KM
U toku radovi na sanaciji dijela Ulice Marcela Šnajdera
Više vijesti