Ajnadžić ugostio predsjednika Studentskog parlamenta Univerziteta u Sarajevu

Predsjedavajući Općinskog vijeća Centar dr. Nedžad Ajnadžić ugostio je Harisa Zahiragića, predsjednika Studentskog parlamenta Univerziteta u Sarajevu (SPUS), a povod posjete bio je razgovor o saradnji Općine Centar sa ovom studentskom organizacijom.
Ajnadžić ugostio predsjednika Studentskog parlamenta Univerziteta u Sarajevu

Naime, na redovnoj izbornoj skupštini Studentskog parlamenta Univerziteta u Sarajevu održanoj 15. januara 2016. godine izabrano je novo rukovodstvo ove najmasovnije studentske i omladinske organizacije u Bosni i Hercegovini. Pored imenovanja novog predsjednika izabrani su njegov zamjenik Merim Serdarević, članovi Izvršnog odbora, koji su ujedno i predsjednici stručnih komisija SPUS-a, kao i student pravobranilac. Glavni ciljevi Studentskog parlamenta su poboljšanje kvalitete obrazovanja i studentskog standarda, kao i povezivanje sa ostalim studentskim organizacijama u BiH, regionu i ostalim dijelovima svijeta. 

 

Predsjedavajući Ajnadžić je kazao da Općina Centar ima veliki interes da bude aktivni sudionik projekata koji za cilj imaju unapređenje života studenata i da će u tom smislu Općina kao i do sada imati sluha kada je u pitanju podrška.  Između ostalog, Ajnadžić je također dodao da Općina Centar svake godine iz budžeta izdvaja značajna sredstva za podršku mladima, te na taj način želi stvoriti sredinu koja će omogućiti kvalitetan život ove populacije.

 

-Nama je jako značajna saradnja između Općine i vaše organizacije i u budućnosti ćemo zasigurno sarađivati. Kao lokalna zajednica raspoloženi smo da uspostavimo interaktivni odnos sa učenicima završnih razreda srednjih škola, odnosno sa učenicima kojima predstoji upis na fakultet. Bilo bi dobro da se u ovakav vid saradnje uključe studenti sa svih fakulteta koji će ponuditi informacije učenicima pred kojima stoji težak izbor kao i Zavod za zapošljavanje Kantona Sarajevo kao neko ko može iznijeti adekvatne podatke sa tržišta rada, te ukazati na potrebna kadrovska rješenja, a to može biti jedan od ključnih faktora za opredjeljenje učenika koji upisuju fakultet. Za organizaciju ovakve vrste edukacija Općina Centar je voljna obezbijediti finansijsku podršku, prostor za održavanje edukacija kao i tehničke pretpostavke koje su neophodne za realizaciju, istakao je Ajnadžić.

 

Novoizabrani predsjednik Zahiragić je kazao da će se novo rukovodstvo odlučno i beskompromisno boriti za interese studenata.

 

-Studentski parlament Univerziteta u Sarajevu je krovna studentska organizacija koja zastupa interese 50.000 studenata na ovom univerzitetu. Intenzivno ćemo raditi na donošenju zakona o studentskom standardu, povećanju broja prosvjetnih inspektora, formiranju komisije koja će provjeravati i pratiti rad profesora i pooštriti sankcije za profesore koji ne rade svoj posao onako kako bi trebali. Proces demokratizacije počeli smo imenovanjem studenta pravobranioca čija uloga je da savjetuje studente o njihovim pravima, da ih zastupa u ostvarivanju tih prava kao i da poduzima odgovarajuće mjere i aktivnosti s ciljem zaštite studenata. Nadam se da će nam Općina Centar kao lokalna zajednica na čijem području se nalazi veliki broj visokoškolskih ustanova pomoći da ostvarimo naše zacrtane ciljeve, naglasio je Zahiragić.

03.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
Predstavljeni rezultati projekta „I ja mogu drugačije“
03.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Sutra besplatna edukacija za trudnice i mlade roditelje
03.07.2024.
OPĆINA OBEZBIJEDILA 16.444 KM
U toku radovi na sanaciji dijela Ulice Marcela Šnajdera
Više vijesti