Izmjenama pravilnika više porodilja dobit će novčanu pomoć Općine Centar

Općinski načelnik Dževad Bećirević početkom ove godine, usvojio je izmjene i dopune Pravilnika o raspodjeli novčanih sredstava za dodjelu jednokratne novčane pomoći porodiljama koje rode treće, četvrto i svako naredno dijete i porodiljama koje ostvare pravo na dječiji dodatak, a koje je predložila Služba za rad, zdravstvo i socijalna pitanja, izbjegla i raseljena lica Općine Centar.
Izmjenama pravilnika više porodilja dobit će novčanu pomoć Općine Centar

Novi pravilnik donosi olakšavajuće okolnosti prilikom dodjele jednokratnih novčanih pomoći za porodilje sa područja Centra.

–Pravo na ovu vrstu pomoći imaju porodilje koje rode prvo dijete, a ostvaruju pravo na dječiji dodatak. U ovom slučaju porodilje dobijaju jednokratnu novčanu pomoć u iznosu od 300 KM. Porodilje koje rode treće, četvrto i svako naredno dijete imaju pravo na ovu pomoć u iznosu od 500 KM, također bez ikakvih uslova. Do sada su porodilje mogle ostvariti ovo pravo ukoliko ukupni prihod njihovog domaćinstva ne prelazi iznos prosječne plate u FBiH. Za dodjelu pomenute jednokratne pomoći potrebno je podnijeti zahtjev na protokolu Općine Centar, objasnio je Osmo Babić, pomoćnik načelnika za rad, zdravstvo i socijalna pitanja, izbjegla i raseljena lica Općine Centar.

 

Pomenuti projekat koji ima za cilj poboljšanje nataliteta na području centralne gradske općine pokrenut je 2013. godine i od tada je 246 porodilja iz Centra obuhvaćeno ovim projektom za šta je iz budžeta Općine izdvojeno 87.350 KM. U ovogodišnjem budžetu Općine Centar za jednokratne pomoći porodiljama predviđen je iznos od 40.000 KM.

03.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
Predstavljeni rezultati projekta „I ja mogu drugačije“
03.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Sutra besplatna edukacija za trudnice i mlade roditelje
03.07.2024.
OPĆINA OBEZBIJEDILA 16.444 KM
U toku radovi na sanaciji dijela Ulice Marcela Šnajdera
Više vijesti