Uručena pomoć Općine Centar za završetak izgradnje Roditeljske kuće

U prostorijama Roditeljske kuće u krugu Pedijatrijske klinike Univerzitetskog kliničkog centra u Sarajevu, načelnik Općine Centar Dževad Bećirević i projekt menadžer Udruženja ''Srce za djecu koja boluju od raka u FBiH'' Fikret Kubat potpisali su 9. februara 2016. godine protokol o općinskoj donaciji u iznosu od 20.000 KM.
Uručena pomoć Općine Centar za završetak izgradnje Roditeljske kuće

Ova sredstva dodijeljena Udruženju će biti utrošena za nastavak izgradnje i opremanje ''Roditeljske kuće'' na Jezeru gdje će boraviti roditelji sa djecom koja dolaze na Pedijatrijsku kliniku na liječenje, a žive van Kantona Sarajevo.

 

Načelnik Bećirević je kazao da je pomoć Roditeljskoj kući ispunjenje obećanja od prošle godine da će Općina Centar nastaviti finansijski pomagati ovaj humani projekat.

– Otvaranje ovog objekta je planirano 26. aprila ove godine što me jako raduje i što znači da se projekat privodi kraju. Također mi je drago da će ovakav objekat biti na usluzi roditeljima i oboljeloj djeci koji su briga ovog društva. Općina Centar će nastaviti podržavati funkcionisanje Roditeljske kuće. Zahvaljujem se Udruženju koje je sa ogromnim naporom završilo izgradnju objekta gdje su radovi pri kraju i ovo je veliko djelo kako za oboljelu djecu tako i za kompletnu društvenu zajednicu u Bosni i Hercegovini, kazao je Bećirević i dodao da je kao predsjedavajući Skupštine Saveza općina i gradova FBiH uputio pismo svim načelnicima i gradonačelnicima u Federaciji BiH da finansijski podrže ovaj projekat.

 

Riječi zahvalnosti Općini Centar za donaciju uputio je Kubat koji je kazao kako je ova Općina od 2011. godine u više navrata izdvajala sredstva za izgradnju Roditeljske kuće.

- I nadležne službe Općine Centar su prilikom pribavljanja i izdavanja potrebnih saglasnosti uvijek izlazile u susret našim zahtjevima i u vrlo kratkom vremenskom roku završavale administrativne poslove. Nama je izuzetno važno da se nastavi podrška ovom projektu, jer naše Udruženje nema stalnih izvora finansiranja i potrebno je nastaviti finansirati troškove rada Roditeljske kuće. Očekujemo da druge općine krenu za primjerom Općine Centar, izjavio je Kubat, koji je ovom prilikom uručio načelniku zahvalnicu Udruženja za sveukupnu podršku projektu izgradnje Roditeljske kuće.

 

Roditeljska kuća na tri sprata posjeduje korisnu površinu od 666 kvadratnih metara. U njoj se nalazi deset apartmana, multifunkcionalna prostorija s igraonom i dnevnim boravkom, zajednička kuhinja i trpezarija, sala za sastanke i fizikalne vježbe te prostorije za psihologa i Udruženje. Godišnje u Federaciji BiH od raznih vrsta karcinoma oboli između 50 i 60 djece od koje 80 posto živi izvan Kantona Sarajevo. Današnjem potpisivanju protokola je prisustvovao i Osmo Babić, pomoćnik načelnika za rad, zdravstvo i socijalna pitanja Općine Centar.

 

Izgradnja Roditeljske kuće je započela u martu 2014. godine i koštala je 1.200.000 KM. Općina Centar je do sada za ovaj projekat iz svog budžeta tokom proteklih godina izdvojila 45.000 KM.

03.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
Predstavljeni rezultati projekta „I ja mogu drugačije“
03.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Sutra besplatna edukacija za trudnice i mlade roditelje
03.07.2024.
OPĆINA OBEZBIJEDILA 16.444 KM
U toku radovi na sanaciji dijela Ulice Marcela Šnajdera
Više vijesti