Za snimanje filma o ulozi taksista u odbrambeno-oslobodilačkom ratu Općina izdvojila 10.000 KM

Očuvanje tekovina odbrambeno-oslobodilačkog rata u periodu 1992-1995. Općina Centar Sarajevo stavila je visoko na listu prioriteta. Sve aktivnosti koje imaju za cilj da se istina o ratnim dešavanjima spasi od zaborava, ali i da se budućim generacijama rat nikada ne ponovi, načelnik Općine Centar Dževad Bećirević i Općinsko vijeće snažno podržavaju.
Za snimanje filma o ulozi taksista u odbrambeno-oslobodilačkom ratu Općina izdvojila 10.000 KM

Udruženje za zaštitu historijskih vrijednosti „Haber“ već nekoliko godina snima dokumentarne filmove koji prezentiraju mnoštvo nepoznatih činjenica i detalja iz odbrambeno-oslobodilačkog rata, a sve vrijeme Općina Centar je pružala finansijsku podršku ovom udruženju. Tako je dosad snimljeno osam filmova među kojima su „Vanzemaljci iznad Sarajeva“, „Bosanke“, „Heroji u bijelom“... U toku je snimanje i devetog filma o ulozi taksista u odbrani Sarajeva i Bosne i Hercegovine, a Općina Centar je za sufinansiranje izdvojila deset hiljada maraka.

 

Tim povodom načelnik Bećirević i predsjednik Udruženja ”Haber” Omer Edo Hadrović potpisali su protokol o donaciji navedenih sredstava.

 

Hadrović se zahvalio na finansijskoj podršci i istakao da je Općina Centar uvijek imala razumijevanja za projekte Udruženja „Haber“.

 

-Filmovi koje snimamo mnogo znače mlađim generacijama koje se i na ovaj način mogu upoznati sa dešavanjima iz proteklog rata. Premijeru filma planiramo održati u maju povodom obilježavanja Dana Općine Centar, naglasio je Hadrović.

 

U ime načelnika Bećirevića protokol su Hadroviću uručili Jasna Beba, sekretar općinskog organa uprave i Mustafa Resić, savjetnik načelnika.

 

Beba je izrazila nadu da će i ostali nivoi vlasti u budućnosti prepoznati značaj ovakvih projekata.

 

-Ovo što vi radite ostaje našim budućim naraštajima. Moći će vidjeti šta se to desilo u Bosni i Hercegovini u periodu 1992-1995. i šta je prava istina, kazala je Beba.

03.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
Predstavljeni rezultati projekta „I ja mogu drugačije“
03.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Sutra besplatna edukacija za trudnice i mlade roditelje
03.07.2024.
OPĆINA OBEZBIJEDILA 16.444 KM
U toku radovi na sanaciji dijela Ulice Marcela Šnajdera
Više vijesti