Za obilježavanje Dana 105. motorizovane brigade Općina izdvojila 15.000 KM

Općinsko vijeće Centar 1998. godine donijelo je odluku da se 18. februar, kada je ratne 1993. godine naredbom Predsjedništva RBiH i Vrhovne komande Oružanih snaga RBiH formirana 105. motorizovana brigada, proglasi Danom 105. brigade čije je sjedište bilo na području općine Centar. Od tada se ovaj značajan datum iz naše novije historije obilježava svake godine, a Općina Centar izdvaja finansijska sredstva za troškove organizacije proslave.
Za obilježavanje Dana 105. motorizovane brigade Općina izdvojila 15.000 KM

Ove godine, iz budžeta Općine Centar, za organizaciju i obilježavanje 23. godišnjice 105. brigade, izdvojeno je 15 hiljada maraka. Dževad Bećirević, načelnik Općine Centar potpisao je 26. januara sa Enverom Krlučem, predsjednikom JOB Unije veterana, protokol o donaciji navedenih sredstava.

 

Krluč se zahvalio načelniku Bećireviću i Općinskom vijeću.

 

-Zahvaljujem se jer imaju sluha za ono što mi radimo. Naša saradnja traje godinama i sve vrijeme Općina Centar nam je bila pouzdan partner. Želimo da naši najmlađi uče o historiji kako se njima rat nikada ne bi dogodio. Posebno bih se zahvalio općinskim službama koje nam daju maksimalnu podršku prilikom organizacije ovog značajnog datuma, naglasio je Krluč.

 

Protokol o donaciji sredstava Krluču su u ime načelnika Bećirevića uručili Jasna Beba, sekretar općinskog organa uprave i Mustafa Resić, savjetnik načelnika.

 

Beba je izrazila nadu da će rođendan 105. brigade i ove godine biti obilježen na dostojanstven način.

 

-Aktivnosti u vezi organizacije obilježavanja Dana 105. brigade su počele i želim da  uz našu podršku obilježite ovaj važan datum onako kako to i priliči. Drago nam je što, pored sredstava koja su dodijeljena, kroz uključivanje Službe za obrazovanje, kulturu i sport, te Službe za boračka pitanja i Kabineta općinskog načelnika možemo dati podršku da se obilježavanje godišnjice svake godine podigne na viši nivo, istakla je Beba.

 

Da podsjetimo, Organizacioni odbor za obilježavanje Dana 105. brigade kojeg sačinjavaju predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti Općine, te pripadnici boračkih udruženja iz Centra održao je prvi sastanak na kojem je dogovoren okvirni program obilježavanja rođendana 105. brigade. Ove godine delegacije Općine i boračkih udruženja položit će cvijeće na gradska spomen-obilježja i odati počast poginulim pripadnicima 105. brigade, a bit će održana i svečana sjednica Općinskog vijeća Centar, te druženje općinskog rukovodstva sa porodicama pripadnika 105. brigade kojima će biti uručene simbolične novčane donacije.

 

U subotu, 20. februara u 9 sati na platou KSC Skenderija, planirano je tradicionalno postrojavanje i smotra izviđača Kantona Sarajevo, te primopredaja ratne zastave 105. motorizovane brigade, dok će centralna manifestacija biti održana istog dana sa početkom u 12 sati kod spomen-obilježja "Mala kula" na Grdonju, uz prigodan kulturno-umjetnički program.

 

U sklopu obilježavanja 23. godišnjice 105. brigade planirano je da se 16. februara u 11 osnovnih škola koje gravitiraju na području općine Centar, održi historijski čas o značaju brigade u odbrani Sarajeva, a također će biti organizirano i takmičenje za izbor najboljih literarnih radova učenika o ovoj tematici.

03.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
Predstavljeni rezultati projekta „I ja mogu drugačije“
03.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Sutra besplatna edukacija za trudnice i mlade roditelje
03.07.2024.
OPĆINA OBEZBIJEDILA 16.444 KM
U toku radovi na sanaciji dijela Ulice Marcela Šnajdera
Više vijesti