Ajnadžić ugostio predstavnike Udruženja „Crni labudovi“

Predsjedavajući Općinskog vijeća Centar prof. dr. Nedžad Ajnadžić i pomoćnik načelnika za boračka pitanja, Đulaga Hamza, u utorak 26. januara 2016. godine ugostili su predstavnike Udruženja boraca „Crni labudovi“ koje je predvodio predsjednik Udruženja, Avdo Subašić. Povod posjete bio je razgovor o finansijskoj podršci Općine Centar aktivnostima Udruženja.
Ajnadžić ugostio predstavnike Udruženja „Crni labudovi“

Udruženje „Crni labudovi“ osnovano je prije tri godine, a u svojim programskim aktivnostima ima za cilj očuvanje tekovina odbrambeno-oslobodilačke borbe Armije RBiH, te ratnog puta jedinice „Crni labudovi“ koja je dala veliki doprinos u odbrani zemlje. Jedinica je sastavljena od boraca iz 56 bosanskohercegovačkih općina, a učestvovala je u odbrambeno-oslobodilačkoj borbi u zonama odgovornosti svih korpusa iz sastava Armije RBiH. U oslobađanju i odbrani Bosne i Hercegovine svoje živote je dalo 79 pripadnika jedinice iz općina širom naše zemlje.

 

-Nakon formiranja Udruženja dali smo sebi zadatak da naše borce i šehide sačuvamo od zaborava, jer nažalost nakon okončanja rata oni su mnogo puta  bili zapostavljeni  od svih relevantnih institucija. S tom namjerom, upravni odbor Udruženja pokrenuo je akciju izgradnje centralnog spomen obilježja šehidima jedinice „Crni labudovi“, u Nedžarićima. Spomen obilježje je znak sjećanja na one koji su dali život za svoju domovinu, a treba i da služi kao podsjetnik budućim generacijama. Projekat izgradnje spomen obilježja košta 155.000 maraka, a do sada smo uspjeli prikupiti 55.000 KM. Planiramo do kraja godine projekat okončati, a da bismo uspjeli u toj namjeri potrebna nam je pomoć svih dobronamjernih ljudi i institucija. Zahvalni smo predstavnicima Općine Centar što su prihvatili da nas saslušaju i pomognu u okvirima svojih mogućnosti, istakao je Subašić.

 

Predsjedavajući Ajnadžić je izrazio zadovoljstvo što su pripadnici ove jedinice prepoznali dobru praksu Općine Centar da pomaže boračkoj populaciji.

 

–Zajedničkim snagama moramo vratiti dostojanstvo onima koji su voljeli ovu zemlju, branili je i odbranili, te onima koji su dali svoje najmilije za njenu odbranu. Moramo braniti dignitet, dostojanstvo i tekovine odbrambeno-oslobodilačkog rata te potaknuti solidarnost na način da jedni drugima pomažemo. U opusu historijske uloge koju je imala Armija RBiH vi ste bili važan faktor u odbrani ove države, grada i u tom smislu veliko mi je zadovoljstvo da želite obilježiti sve historijske tačke koje ste vi kao jedinica ispisali i podržavam činjenicu da bez tih obilježja brzo možemo zaboraviti ono što je bilo od 1992–1995. godine. Općina Centar će dati podršku za sve ono što bude jačalo tekovine odbrambeno-oslobodilačkog rata, pa tako i za vaš projekat. U ovom trenutku ne možemo sa sigurnošću reći koliki će iznos sredstava biti jer to ovisi od niza faktora, ali ćemo sigurno pomoći ovaj projekat rebalansom budžeta, zaključio je Ajnadžić.

03.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
Predstavljeni rezultati projekta „I ja mogu drugačije“
03.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Sutra besplatna edukacija za trudnice i mlade roditelje
03.07.2024.
OPĆINA OBEZBIJEDILA 16.444 KM
U toku radovi na sanaciji dijela Ulice Marcela Šnajdera
Više vijesti