Osnivanje zdravstvenog savjeta u Općini Centar

Na prijedlog Komisije Općinskog vijeća Centar za unapređenje kvaliteta zdravstvene zaštite i porodične medicine na području općine Centar, na dnevnom redu 11. tematske sjednice Općinskog vijeća Centar, koja je održana 21. januara 2016. godine, bilo je i osnivanje zdravstvenog savjeta pri Općini Centar. Ovoj tematskoj sjednici, koju je vodio predsjedavajući Vijeća prof. dr. Nedžad Ajnadžić, prisustvovali su općinski vijećnici, članovi Komisije za unapređenje kvaliteta zdravstvene zaštite te predstavnici Doma zdravlja Vrazova i nevladinog udruženja ''Asocijacija XY''.
Osnivanje zdravstvenog savjeta u Općini Centar

Na ovom skupu vođena je rasprava o prijedlogu Komisije za unapređenje kvaliteta zdravstvene zaštite i porodične medicine da se u Općini Centar uvede zdravstveni savjet.

 

Dr. Bakir Nakaš je u uvodnom izlaganju istakao da su federalni Zakon o zdravstvenoj zaštiti i Zakon o pravima, obavezama i odgovornostima pacijenata propisali obavezu lokalnih zajednica da vode brigu o zdravstvenoj zaštiti njenih stanovnika.

 

-U sklopu toga propisana je i obaveza osnivanja zdravstvenih savjeta u općinama, čija je uloga, između ostalog, da planira i evaluira provođenje zdravstvene zaštite, ocjenjuje rad zdravstvenih ustanova i kvalitet zdravstvenih usluga, predlaže mjere za poboljšanje dostupnosti i kvaliteta zdravstvene zaštite  shodno potrebama stanovništva, osigurava sredstva za unapređenje rada zdravstvenih ustanova shodno mogućnostima lokalne zajednice, kazao je dr. Nakaš i dodao da se broj i sastav članova zdravstvenog savjeta, kao i njihov izbor i mandat, te način finansiranja određuje Statutom Općine, a da općinski načelnik imenuje zdravstveni savjet  na osnovu javnog poziva.

 

Direktorica ''Asocijacije XY'' Emina Osmanagić je govorila o dobrim praksama evropskih zemalja u ostvarivanju zdravstvene zaštite putem zdravstvenih savjeta u lokalnim zajednicama  koji vode brigu o kvaliteti i adekvatnosti zdravstvenih usluga, obilaze zdravstvene ustanove i vrše monitoring, razmjenjuju informacije i vode dijalog o specifičnim potrebama građana za pojedinim zdravstvenim uslugama. Osmanagić je zaključila da Općina Centar ima preduslove da kao lokalna zajednica postane lider u poboljšanju zdravstvenih usluga njenim stanovnicima.

 

Predsjednica Komisije za unapređenje kvaliteta zdravstvene zaštite i porodične medicine prim. dr. Gjulera Dedović-Halilbegović je prezentirala aktivnosti Komisije u posljednje tri godine i navela da već duže vrijeme rade na prijedlogu za osnivanje zdravstvenog savjeta pri Općini Centar. Inače, Općinsko vijeće Centar je 2005. godine donijelo odluku o obrazovanju Savjeta za unapređenje kvaliteta zdravstvene zaštite i porodične medicine na području općine Centar, u kojem je bilo 26 članova. Ovaj savjet je 2008. godine prestao sa radom.

 

Općinski vijećnici su u raspravi o ovoj temi naglasili da Općina Centar dugi niz godina, shodno mogućnostima, izdvaja značajna finansijska sredstva zdravstvenim ustanovama u cilju poboljšanja kvaliteta usluga. Također su podržali osnivanje zdravstvenog savjeta, što je zakonska obaveza. Općinsko vijeće je zadužilo pomenutu komisiju da zvanično pokrene takvu inicijativu i putem nadležne službe uputi Vijeću.

 

Općinsko vijeće se obavezalo da će izvršiti izmjene i dopune Statuta Općine, Poslovnika o radu Vijeća i drugih akata u skladu sa zakonima. Podržani su i prijedlozi vijećnika izneseni u ovoj raspravi: da se razmotri mogućnost da se dio zgrade Poljoprivredne zadruge u Nahorevu ustupi za potrebe ambulante porodične medicine, zatim da se sa Domom zdravlja Vrazova organizuju kampanje po mjesnim zajednicama o preventivnom djelovanju u oblasti zdravstva te da se pripremi odluka o proglašenju Sedmice zdravlja u općini Centar.

 

 

 

03.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
Predstavljeni rezultati projekta „I ja mogu drugačije“
03.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Sutra besplatna edukacija za trudnice i mlade roditelje
03.07.2024.
OPĆINA OBEZBIJEDILA 16.444 KM
U toku radovi na sanaciji dijela Ulice Marcela Šnajdera
Više vijesti