Održana 42. sjednica Općinskog vijeća Centar

U četvrtak, 21. januara 2016. godine održana je 42. redovna sjednica Općinskog vijeća Centar. Sjednicu je vodio predsjedavajući Vijeća prof. dr. Nedžad Ajnadžić.
Održana 42. sjednica Općinskog vijeća Centar

Interes za izgradnju osnovne škole na Šipu

 

Općinsko vijeće je na ovoj sjednici raspravljalo o projektu izgradnje zgrade osnovne škole u naselju Šip. Iako osnovno obrazovanje još uvijek nije u nadležnosti općine, konstatovano je da je riječ o jednom od najznačajnijih projekata koje Općina Centar želi zajedno sa Kantonom Sarajevo realizirati u narednom periodu.

 

Imajući u vidu inicijativu za otvaranje i izgradnju škole na Šipu, koju je na zahtjev građana pokrenuo Savjet Mjesne zajednice ''Betanija-Šip'', Općina Centar je proteklih godina poduzela niz koraka u tom pravcu i do sada u taj projekt uložila 560.400 KM.

 

Kao prvo stvoreni su planski preduvjeti i regulacionim planom za područje Šipa predviđena je izgradnja školskog objekta. Općina je zatim preuzela zemljište i uplatila potrebne naknade. Raspisan je konkurs za izradu idejnog rješenja i nakon izbora najboljeg idejnog projekta sačinjen je i glavni projekt izgradnje objekta, izdata urbanistička saglasnost i podnesen zahtjev za građevinsku dozvolu, pribavljene neophodne saglasnosti javnih komunalnih preduzeća...

 

Pošto je u pitanju veliki projekt, čija se vrijednost procjenjuje na oko pet miliona konvertibilnih maraka, opredjeljenje Općine je da zajedno sa Kantonom, koji je za to iskazao interes, nastavi aktivnosti u pravcu njegove realizacije.

 

Općinsko vijeće je u decembru prošle godine prihvatilo inicijativu Komisije za obrazovanje za pokretanje postupka izgradnje škole na Šipu, koja je proslijeđena nadležnom Ministarstvu za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo. U odgovoru Ministarstva navedeno je da treba sačiniti elaborat opravdanosti osnivanja i izgradnje osnovne škole kako bi Vlada Kantona donijela odluku o postojanju javnog interesa, kao osnovnog uvjeta za pokretanje drugih procedura.

 

U tom cilju Savjet Mjesne zajednice ''Betanija-Šip'' proveo je anketiranje 300 porodica mlađe starosne dobi sa područja Šipa, od kojih je 95% izrazilo želju i potrebu za izgradnjom škole na tom području kako bi djeca mogla što bezbjednije i u kraćem vremenu stizati do škole. Rezultati ankete su pokazali da postoji dovoljan broj djece i procjena je da bi školu na Šipu pohađalo više od 400 đaka iz tog ali i gravitirajućih naselja. Više od polovine djece koja stanuju na Šipu trenutno pohađaju škole udaljene dva i više kilometara. Osim toga, riječ je o novom naselju sa sve većim prilivom mlađeg stanovništva jer se gradi sve veći broj stambenih zgrada. Na Šipu je trenutno pri kraju izgradnja 60 stambenih jedinica, a u 2016. godini bit će izgrađeno novih 160.

 

Na kraju rasprave o ovoj temi Općinsko vijeće je usvojilo više zaključaka. Kao prvo istaknut je interes da Općina Centar zajedno sa Kantonom izgradi školu na Šipu na lokaciji predviđenoj regulacionim planom. U tom cilju će kantonalnom Ministarstvu za obrazovanje, nauku i mlade biti dostavljeni rezultati pomenute ankete i svi drugi bitni elementi i podaci općinskih službi za izradu elaborata o društveno-ekonomskoj opravdanosti osnivanja i izgradnje škole na Šipu, koji je neophodan da bi Vlada Kantona utvrdila javni interes. U budžetu Općine Centar za 2016. godinu za dalje aktivnosti na tom projektu planirano je 430.000 KM.

 

''Ruševincima'' produženi rokovi privremenog korištenja stanova

Na prijedlog Komisije za poslove iz stambene oblasti, Općinsko vijeće je donijelo odluke da produži ''ruševincima'' pravo korištenja stanova za još 12 mjeseci, i to Garbo Zijadi (Obala Kulina bana 17), Smajević Jovanki (Pruščakova 4), Pašić Ramizu (Hamdije Kreševljakovića 20) i Sinananović Nadžiji (Turhanija 3). Ovi stanovi su u vlasništvu Općine i ona ih kao zamjenske dodjeljuje na privremeno korištenje licima koja su stanovala u stambenim objektima koji su srušeni jer su zbog dotrajalosti predstavljali opasnost po život i zdravlje ljudi kao i opasnost za okolne građevine i saobraćaj. Prema odredbama Odluke o davanju stanova na privremeno korištenje, ovo pravo ''ruševinaca'' se može produžavati sve do konačnog rješavanja njihovog stambenog pitanja.

 

Zakup poslovnih prostorija

Općinsko vijeće je odlučilo da, neposrednom pogodbom po osnovu prava prvenstva, dodijeli u dvogodišnji zakup jedan broj poslovnih prostorija u vlasništvu Općine Centar. Tako su, pod uslovom izmirenja duga prethodnog korisnika za zakupninu, dodijeljene poslovne prostorije ulicama: Ferhadija 1 (površine 30 m2 po cijeni mjesečno 42 KM/m2 za uslužno prodajni dio i 21 KM/m2 za magacin), Maršala Tita 32 (površine 68 m2 po cijeni mjesečno 45,70 KM/m2 za uslužno-prodajni prostor i 22,30 KM/m2 za magacin), Šenoina 16 (površine 156 m2 po cijeni mjesečno 101,60 KM/m2 za uslužno prodajni prostor i 54,40 KM/m2 za magacin), Maršala Tita 54 - dvorište (površine 20 m2 po cijeni 29,40 KM/m2 mjesečno) i Alipašina 2 (površine 20 m2 po cijeni mjesečno 24 KM/m2). Neposrednom pogodbom po osnovu prava prvenstva dodijeljene su u dvogodišnji zakup i općinske poslovne prostorije u Ulici Hadži-Idrizova 8 (površine 21 m2 po cijeni 9,60 KM/m2 mjesečno) i Ulici Jezero 8 (površine 150 m2 po cijeni 5 KM/m2).

 

Po osnovu navedenih odluka priliv u općinski budžet bit će ostvaren u iznosu 1.478.000 KM.

 

Kalendar obilježavanja značajnijih događaja upućen u javnu raspravu

Na prijedlog Komisije za javna priznanja i obilježavanje historijskih događaja i ličnosti, Općinsko vijeće je utvrdilo Nacrt kalendara za obilježavanje značajnih događaja, datuma i ličnosti iz perioda odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995. godine, na području općine Centar i uputilo ga u javnu raspravu u trajanju od 60 dana. Osim Dana Općine Centar koji se svake godine obilježavaju od 2. do 9. maja, kao i Dana 105. motorizovane brigade (18. februara) u Kalendar su, na prijedlog općinskih boračkih udruženja, uvršteni datumi pogibije boraca na pojedinim lokacijama u Centru te datumi osnivanja pojedinih ratnih jedinica i drugih formacija na području općine Centar.

 

Podrška prijedlogu da se park kod Općine i Sindikata nazove Trg Prvog korpusa Armije R BiH

 

Općinsko vijeće Centar je dalo saglasnost na inicijativu zbora građana Mjesne zajednice ''Trg oslobođenja-Centar'', a koju je pokrenulo Udruženje ''Branitelji Sarajeva'', da se park lociran između zgrade Općine, zgrade Sindikata i tramvajske stanice Skenderija  nazove ''Trg Prvog korpusa Armije R BiH'', s obzirom na značaj i ulogu Prvog korpusa u odbrani Sarajeva i Bosne i Hercegovine. Ova inicijativa se upućuje u dalju proceduru.

 

Vijećnica Varja Nikolić je obavijestila Vijeće da je istupila iz Naše stranke te da će ubuduće u Općinskom vijeću Centar djelovati kao samostalna vijećnica.

 

 

03.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
Predstavljeni rezultati projekta „I ja mogu drugačije“
03.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Sutra besplatna edukacija za trudnice i mlade roditelje
03.07.2024.
OPĆINA OBEZBIJEDILA 16.444 KM
U toku radovi na sanaciji dijela Ulice Marcela Šnajdera
Više vijesti