Ajnadžić ugostio direktora projekta Ars Aevi Envera Hadžiomerspahića

Predsjedavajući Općinskog vijeća Centar prof. dr. Nedžad Ajnadžić u četvrtak 21. januara 2016. godine primio je u posjetu generalnog direktora projekta Ars Aevi Envera Hadžiomerspahića. Povod posjete direktora muzeja savremene umjetnosti bio je razgovor o podršci Općine Centar u radu ovog muzeja savremene umjetnosti, te kandidaturi za Nobelovu nagradu za mir 2018. godine.
Ajnadžić ugostio direktora projekta Ars Aevi Envera Hadžiomerspahića

Objekat gdje bi trebala biti smještena kolekcija savremene umjetnosti je planirana preko puta sadašnjeg mosta Ars Aevi na Vilsonovom šetalištu, između Zemaljskog i Historijskog muzeja BiH, a projekat je uradio jedan od najpoznatijih arhitekata Renzo Piano.

 

Predsjedavajući Ajnadžić je kazao da je za njega lično projekat Ars Aevi od državnog značaja kojem će uvijek pružiti svoju podršku.

–Za narednu sjednicu Općinskog vijeća Centar, koja treba biti održana 28. januara 2016. godine, omogućit ćemo vam da vijećnicima prezentujete projekat izgradnje muzeja savremene umjetnosti, te podatke o kandidaturi za Nobelovu nagradu. Općina Centar ima volje i interesa da pomogne ovom projektu koliko je to u njenim mogućnostima, istakao je Ajnadžić.

 

Hadžiomerspahić je naglasio da će, ukoliko se realizuju planovi, muzej otvoriti vrata 2018. godine. 

-Ovo je jedan od najljepših trenutaka u razvoju projekta Ars Aevi protekle 24 godine i oduševljen sam inicijativom predsjedavajućeg Ajnadžića da uđemo u proces dogovora podrške Općine Centar u ostvarivanju finalne faze projekta koji se ogleda u izgradnji muzeja i kandidaturi za Nobelovu nagradu za mir za 2018. godinu. Ako se ostvari što smo planirali, tokom ove godine ćemo završiti sve dogovore oko izgradnje objekta budućeg muzeja, naredne godine planiramo pokrenuti proceduru izgradnje muzeja dok 2018. godine želimo da svečano otvorimo muzej. Paralelno sa ovim je pokrenuta inicijativa da se projekat kandiduje za Nobelovu nagradu i bilo bi divno kad bi ova dva događaja bila ostvarena u 2018. godini. Na tom putu je jedan od najvažnijih koraka podrška Općine Centar, kazao je Hadžiomerspahić.

 

Današnjem sastanku je također prisustvovao i Želimir Altarac Čičak, predsjednik Komisije Općinskog vijeća za kulturu, koji je kazao da će inicijativa za kandidaturu projekta Ars Aevi biti razmatrana na narednoj sjednici ove komisije koja će uputiti inicijativu prema Općinskom vijeću Centar na razmatranje.

–Posebno je važno istaći da nije samo materijalna vrijednost kolekcije Arse Aevi u djelima koja su poklonjena ovom gradu, nego je bitnija dobra volja umjetnika svjetskog glasa da se uključe u projekat koji je izrastao u muzej savremene umjetnosti, istakao je Altarac.

 

Projekat Ars Aevi čini kolekcija od 150 djela svjetskih umjetnika i njegova vrijednost prelazi 20 miliona eura odnosno 40 miliona KM.

 

 

03.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
Predstavljeni rezultati projekta „I ja mogu drugačije“
03.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Sutra besplatna edukacija za trudnice i mlade roditelje
03.07.2024.
OPĆINA OBEZBIJEDILA 16.444 KM
U toku radovi na sanaciji dijela Ulice Marcela Šnajdera
Više vijesti