Počela implementacija projekta adresnog registra

Načelnik Općine Centar Dževad Bećirević, krajem prošle godine, potpisao je ugovor sa Željkom Obradovićem, direktorom Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove i Anđom Zimić, direktoricom projekta CILAP čime se Općina uključila u uspostavu adresnog registra za područje Centra.
Počela implementacija projekta adresnog registra

Projekat je organizovan kao partnerska saradnja između srodnih uprava sa ciljem da izgradi kapacitet, prenese znanje, te poveća efektivnost i pouzdanost procesa zemljišne administracije u BiH. Pomenutim ugovorom, Federalna uprava se obavezala da će kroz redovne aktivnosti kao i u sklopu implementacije CILAP projekta finansiranog donatorskim sredstvima Kraljevine Švedske u iznosu od 30.000 maraka obezbijediti softversko rješenje, njegovu instalaciju i održavanje u periodu od 12 mjeseci od dana instalacije, te obuku korisnika za uspostavu i vođenje adresnog registra. Cilj projekta je uspostaviti adresni registar u cijeloj Federaciji, pa tako i na području općine Centar.

 

Nakon što je izrađena i instalirana softverska aplikacija, te izrađen Projektni zadatak uspostave adresnog registra na primjeru jednog naseljenog mjesta, u Općini Centar održana je obuka za uposlenike nadležnih službi Općine Centar koji će raditi s aplikacijom.

 

Obuci su prisustvovali Đenita Bogunić-Kešelj i Aida Beganović iz Službe za prostorno uređenje i komunalne poslove, Samir Širić iz Službe za informatiku, te Amir Mujan, iz Službe za imovinsko-pravne i geodetske poslove i katastar nekretnina, a vodili su je predstavnici Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove i CILAP projekta koji će u narednom periodu biti zaduženi za implementaciju sistema.

 

U adresnom registru će se voditi podaci o utvrđenim kućnim brojevima za stambene i poslovne zgrade i za građevinske parcele koje su predviđene za izgradnju. Također, u registar će se unositi tekstualni podaci o ulicama i trgovima sa grafičkim prikazom. Pored toga, utvrdit će se i kućni brojevi u naseljenim mjestima gdje to dosada nije urađeno.

 

-Prvobitno je planirano da se za implementaciju ovog pilot projekta uzme lokalitet Nahoreva iz razloga što je ovo područje najmanje pokriveno adresama. Uspostavom registra svaka adresa će biti vezana za katastarsku česticu. Imaćemo sveobuhvatan pristup tome i sređeno stanje u ovoj oblasti. Nakon što završimo sa jednim lokalitetom onda ćemo krenuti dalje kako bi pokrili cijelo područje općine, kazala je Bogunić-Kešelj.

03.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
Predstavljeni rezultati projekta „I ja mogu drugačije“
03.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Sutra besplatna edukacija za trudnice i mlade roditelje
03.07.2024.
OPĆINA OBEZBIJEDILA 16.444 KM
U toku radovi na sanaciji dijela Ulice Marcela Šnajdera
Više vijesti