U općini Centar svečano otvoren Centar za zdravo starenje

U prisustvu velikog broja zvanica, 18. januara 2016. godine otvoren je u Ulici maršala Tita 12 prvi Centar za zdravo starenje na području općine Centar, u čije uređenje i opremanje je Općina uložila pola miliona konvertibilnih maraka.
U općini Centar svečano otvoren Centar za zdravo starenje

Ovom prigodom je načelnik Općine Centar Dževad Bećirević uručio ključeve obnovljenih prostorija Centra za zdravo starenje (nekadašnji restoran ''La Famiglia'') Svjetlani Fabijanić-Grbić, predsjednici Udruženja ''Partnerstvo za javno zdravlje'' koje će implementirati projekt namijenjen osobama starijim od 60 godina.

 

Današnjoj svečanosti su, osim vijećnika Općinskog vijeća Centar i članova komisija Općinskog vijeća, općinskih službi, predstavnika Kantona i Grada Sarajevo i drugih općina, prisustvovale i zvanice iz kulturnog i javnog života.

 

Vijećnica Varja Nikolić, inicijator ideje za otvaranje Centra za zdravo starenje je ovom prilikom naglasila da demografski podaci ukazuju na porast zastupljenosti starije populacije u ukupnom stanovništvu BiH. Predviđanja su da će se ovaj rast nastaviti i da će do 2020. godine doseći 19% ukupne populacije. -Starije osobe su marginalizirana društvena grupa, najčešće prepuštena sama sebi. Fondacija „Yanos Public Health“ iz Holandije u partnerstvu sa Udruženjem „Partnerstvo za javno zdravlje“ pokrenuli su 2009. godine projekt „Promocija mreža za zdravo starenje“. Kao rezultat toga otvoren je prvi Centar za zdravo starenje u Općini Novo Sarajevo. Nakon toga Udruženje je pokrenulo otvaranje i drugih centara u BiH, a Centar koji danas otvara svoja vrata građanima općine Centar dio je mreže ovakvih centara. Općinsko vijeće je ovu inicijativu usvojilo jednoglasno u martu 2013. godine. Predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti Općine Centar ocijenili su da ideja otvaranja Centra za zdravo starenje ima veliki značaj kako za Općinu Centar, tako i za građane treće životne dobi. Formiran je stručni tim za adaptaciju i rekonstrukciju prostora koji je bio veoma devastiran. Projekt je dat u nadležnost općinskoj Službi za rad, socijalna pitanja, zdravstvo, izbjegla i raseljena lica. U pripremi za otvaranje Centra, među građanima treće životne dobi provedeno je anketiranje o potrebama i aktivnostima u koje žele biti uključeni. Građani su izrazili veliko zadovoljstvo otvaranjem centra i želju da se uključe u aktivnosti kao što su: sport i rekreacija, razne vrste obuke i kurseva, strani jezik, likovno stvaralaštvo itd. Aktivnosti i rad u Centru za zdravo starenje odvijat će se na volonterskoj osnovi, kazala je Varja Nikolić.

 

U svom obraćanju prisutnima načelnik Bećirević je istakao da su ideje o otvaranju i vođenju ovakvog Centra preuzeli iz Općine Novo Sarajevo. –Uložili smo velika materijalna sredstva kako bismo našim penzionerima otvorili ovakav jedan reprezentativan objekat u kojem će korisno i sadržajno provoditi slobodne vrijeme.

 

Iako nemamo u toj oblasti nadležnosti, ovo nije jedini projekt koji Općina Centar realizuje za naše penzionere. Mi godinama izdvajamo novac i kupujemo lijekove za najugroženije penzionere, finansiramo projekt kućnih posjeta starim i bolesnim, za više od 300 penzionera dajemo novčanu pomoć svakog mjeseca za kupovinu osnovnih životnih namirnica...rekao je Bećirević.

 

Predsjedavajući Općinskog vijeća Centar prof. dr. Nedžad Ajnadžić je dodao da izvršna i zakonodavna vlast Općine Centar planira nastaviti otvarati ovakve centre koji će biti u službi starijih sugrađana.

 

Današnjim čestitkama povodom otvaranja Centra za zdravo starenje su se pridružili i premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković, gradonačelnik Sarajeva prof. dr. Ivo Komšić te načelnik Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo.

 

U Centru za zdravo starenje općine Centar, površine 324 kvadratna metra, osobe treće životne dobi će imati besplatan sadržajan cjelodnevni boravak, na raspolaganju su im dnevni boravak, kuhinja, odjel za društvene igre i biblioteka. Također su u Centru opremljene prostorije za razne vrste obuke i soba sa kompjuterima. Toaleti su prilagođeni za stare i invalidne osobe. Na ulazu Centra je recepcija te prostorija za psihologa. Autorica projektnog zadatka rekonstrukcije prostorija Centra je Ljilja Borovčanin-Ćirković, dok je firma „I.D.E.A“ napravila glavni projekat.

 

Radno vrijeme Centra za zdravo starenje je od 9 do 15 sati svaki radni dan.

 

Danas je također organizovano potpisivanje ugovora o partnerstvu koje je u ime Općine Centar potpisao načelnik Dževad Bećirević a u ime Udruženja ''Partnerstvo za javno zdravlje'' predsjednica Svjetlana Fabijanić-Grbić. Ugovor je definisao da ovo udruženje implementira projekt namijenjen osobama treće životne dobi koji će biti realizovan u Centru za zdravo starenje, a Općina Centar će izdvojiti 25.000 KM za programske aktivnosti u Centru za zdravo starenje, poput fizikalnih terapija, troškova rada kuhinje, brigu o manje pokretnim osobama, održavanje izleta, obezbjeđenje materijala za radionice... Troškove tekućeg održavanja i režijskih troškova također snosi Općina Centar.

 

03.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
Predstavljeni rezultati projekta „I ja mogu drugačije“
03.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Sutra besplatna edukacija za trudnice i mlade roditelje
03.07.2024.
OPĆINA OBEZBIJEDILA 16.444 KM
U toku radovi na sanaciji dijela Ulice Marcela Šnajdera
Više vijesti