Podrška Općine Centar razvoju kulture

Najveća i najznačajnija muzejska institucija u BiH, Zemaljski muzej, bio je zatvoren skoro tri godine. S ciljem podrške ustanovama kulture, Ministarstvo civilnih poslova BiH uputilo je prošle godine prijedlog Memoranduma o razumijevanju na adrese federalnih ministarstava obrazovanja i nauke, kulture i sporta, Ministarstvu kulture i sporta Kantona Sarajevo, Gradu Sarajevu i općinama Centar, Stari Grad, Novo Sarajevo, Novi Grad i Ilidža.
Podrška Općine Centar razvoju kulture

 

Načelnik Općine Centar Dževad Bećirević među prvima je prihvatio taj prijedlog i memorandum proslijedio Općinskom vijeću na usvajanje. Vijeće je prihvatilo pomenuti prijedlog i Općina Centar se obavezala da će u periodu od 2016. do 2018. godine za finansiranje ustanova kulture od značaja za BiH na godišnjem nivou izdvajati 150.000 KM.

 

Nije samo na taj način Općina Centar dala podršku ustanovama kulture koje su se našle pred gašenjem. Dežurao je načelnik Bećirević u okviru akcije „Ja sam muzej“ u ovoj, tada još uvijek zatvorenoj ustanovi. Tom prilikom je naglasio da je ta institucija za njega pitanje identiteta države i svih njenih građana. Izdvojila je Općina sredstva za Zemaljski muzej i u jednom od najtežih trenutaka za ovu lokalnu zajednicu, nakon paljevine zgrade u februaru 2014. godine.

 

Sve ovo govori u prilog koliko se načelnik Bećirević i Općinsko vijeće bore za opstanak institucija kulture i kulturu u općini Centar, Kantonu Sarajevo i Bosni Hercegovini.

 

Iz usvojenog budžeta Općine Centar za 2016. godinu vidljivo je da se trend ulaganja u kulturu nastavlja i jačim intenzitetom. U ovoj godini za razvoj kulture Općina Centar je izdvojila 462 hiljade maraka. Sredstva su raspoređena za različite svrhe, od organizacije javnog dočeka Nove godine koji Općina Centar godinama unazad, pa tako i u 2016. podržava sa deset hiljada maraka, sve do organizovanih odlazaka osnovaca na pozorišne predstave za šta je izdvojeno osam hiljada KM.

 

U ovoj godini Javna ustanova Centar za kulturu, čiji je osnivač i najveći finansijer Općina Centar, dobit će 294 hiljade maraka. Ova ustanova tokom godine organizuje i realizira na stotine projekata i aktivnosti koji doprinose razvoju kulture. Najveći broj projekata obuhvata učenike i mlade koji se tako upoznaju sa osnovama slikarstva, književnog stvaralaštva, pjevanja, plesa, sviranja klavira, gitare...

 

Pored nastojanja da se mladi uključe u različite vidove kulturnih dešavanja i omogućavanja da izraze svoje talente, Općina izdvaja i sredstva za teatre i galerije. Tako će u ovoj godini Kamerni teatar iz budžeta Općine Centar dobiti donaciju od 25 hiljada maraka, a galerija Roman Petrović 15.000 KM.

 

Sarajevo Film Festival, najveći filmski festival u jugoistočnoj Europi te jedan od značajnijih u Europi, koji se održava od 1994. i svake godine privlači oko 100.000 posjetilaca u naš grad, iz ovogodišnjeg općinskog budžeta bit će podržan sa 30 hiljada maraka. Pomenuti festival je naravno i u prethodnim godinama dobijao podršku Općine Centar koja će i u narednom periodu snažno podržavati razvoj kulture kako na svom, tako i na području cijele Bosne i Hercegovine. 

03.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
Predstavljeni rezultati projekta „I ja mogu drugačije“
03.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Sutra besplatna edukacija za trudnice i mlade roditelje
03.07.2024.
OPĆINA OBEZBIJEDILA 16.444 KM
U toku radovi na sanaciji dijela Ulice Marcela Šnajdera
Više vijesti