Izgradnja saobraćajnice koja će povezati ulice Nedžada Mušića i Gornja Breka

Na zahtjev stanovnika Mjesne zajednice „Hrastovi-Mrkovići“ Općinsko vijeće Centar je na 38. sjednici održanoj 29. oktobra 2015. godine, podržalo inicijativu za izgradnju saobraćajnice koja bi povezala ulice Nedžada Mušića i Gornja Breka te usvojilo zaključak da se pokrene procedura rješavanja imovinsko-pravnih odnosa i omogući kupovina zemljišta za izgradnju nove saobraćajnice.
Izgradnja saobraćajnice koja će povezati ulice Nedžada Mušića i Gornja Breka

Tim povodom je predsjedavajući Općinskog vijeća Centar prof. dr. Nedžad Ajnadžić održao 14. januara 2016. godine u Općini Centar sastanak sa vlasnicima parcela preko kojih bi prolazila planirana trasa nove saobraćajnice.

 

-Danas smo se ovdje sastali kako bismo pokušali pronaći rješenje na obostrano zadovoljstvo. Općinskom vijeću Centar i ostalim strukturama je naročito stalo da se napravi nova saobraćajnica na području Hrastova. Vijeće je stoga usvojilo zaključak da vlasnicima parcela isplati po 100 KM po kvadratnom metru izuzetog zemljišta i to je zakonski maksimalan iznos koji možemo ponuditi. Nadam se da ćemo naći zajedničko rješenje kako bismo do polovine ove godine započeli izgradnju nove saobraćajnice. Općina Centar želi ići ovim putem, objasnio je Ajnadžić i dodao da postoji druga mogućnost, a to je da Vlada Kantona Sarajevo proglasi izgradnju ove saobraćajnice od javnog interesa i u tom slučaju vlasnici zemlje bi bili isplaćeni u skladu sa Zakonom o eksproprijaciji.

 

Pomoćnik načelnika za imovinsko-pravne poslove Damir Konjičanin opisao je historijat ovog predmeta koji je započet još 2014. godine, ali zbog nemogućnosti dogovora sa vlasnicima parcela projekt nikada nije realizovan. –Vlasnici parcela su postavljali mnoge zahtjeve poput  otkupa cijele parcele a ne samo dijela preko kojeg je planirana nova saobraćajnica. Urbanističku dozvolu iz 2014. godine smo obnovili u oktobru prošle godine, te smo precizno utvrdili površine koje treba od svake parcele izuzeti. Svi vlasnici parcela će ponovo dobiti poziv da se očituju oko otkupa zemljišta i nadam se da će imati razumijevanja i dati saglasnost za preuzimanje zemljišta, rekao je Konjičanin.

 

Dopredsjedavajući Općinskog vijeća Slaven Kovačević je naglasio da bi izgradnja nove saobraćajnice mnogo značila za taj kraj jer bi se rasteretio saobraćaj kroz Panjinu kulu posebno za gradski javni prevoz. Također je dodao da se predmetno zemljište nalazi u četvrtoj zoni gdje je zakonska procjena za otkup zemljišta od 41 do 100 KM po metru kvadratnom te da su vijećnici odlučili da iznos za otkup bude maksimalan u postojećim zakonskim okvirima.

 

Nakon što su prisutni vlasnici iznijeli njihova mišljenja, dogovoreno je da se naredni sastanak održi u prostorijama Mjesne zajednice „Hrastovi-Mrkovići“ (Panjina kula do 78) gdje bi Služba za imovinsko-pravne odnose i katastar nekretnina detaljno upoznala vlasnike parcela o projektu izgradnje nove saobraćajnice koja bi povezala ulice Nedžada Mušića i Gornja Breka.

 

Sastanku su također prisustvovali i vijećnici Općinskog vijeća Mustafa Mulić, Jasmin Gazija i Hamdija Hasanović te sekretar MZ ''Hrastovi-Mrkovići'' Sendin Muharemović.

03.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
Predstavljeni rezultati projekta „I ja mogu drugačije“
03.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Sutra besplatna edukacija za trudnice i mlade roditelje
03.07.2024.
OPĆINA OBEZBIJEDILA 16.444 KM
U toku radovi na sanaciji dijela Ulice Marcela Šnajdera
Više vijesti