Boračka udruženja općine Centar će biti integrirana u jedinstven savez

Općinsko vijeće Centar Sarajevo je na 40. redovnoj sjednici, održanoj 14. decembra 2015. godine, utvrdilo Nacrt odluke o finansiranju nevladinih i neprofitnih udruženja koja okupljaju boračku populaciju i dokument uputilo u javnu raspravu u trajanju od dvije sedmice.
Boračka udruženja općine Centar će biti integrirana u jedinstven savez

Predloženom odlukom utvrđuju se način, kriteriji i uslovi finansiranja te nadzor nad utroškom sredstava koja boračka udruženja dobivaju iz općinskog budžeta. Vijeće je također usvojilo zaključak da se boračke organizacije općine Centar, prije usvajanja pomenute odluke, integriraju u jedinstveni savez.

Tim povodom održan je sastanak predstavnika Općine i boračkih udruženja iz Centra. U raspravi su upućene sugestije na predloženi tekst odluke o kojoj će raspravljati Općinsko vijeće Centar na sjednici 28. januara. Predloženo je da odluka o finansiranju boračkih udruženja stupi na snagu od 1. januara 2017. godine do kada bi trebalo završiti sva administrativno-pravna pitanja u boračkim udruženjima. Zaključeno je da sistem raspodjele finansijskih sredstava, u iznosu od 360.000 KM koja su predviđena u budžetu Općine Centar za 2016. za finansiranja projekata boračkih organizacija, ostaje isti kao prethodnih godina.

Naglasivši da je u Općini Centar svaki zahtjev boračkih udruženja visoko pozicioniran i da ima prioritet u rješavanju, predsjedavajući Općinskog vijeća Centar prof. dr. Nedžad Ajnadžić je govorio o narednim aktivnostima.

-Planiramo pokrenuti inicijativu da formiramo komunalnu firmu na nivou Općine Centar koja bi rješavala bitna pitanja za naše građane, poput upravljanja parkiralištima, zimskog održavanja ulica, uređenja zelenih površina, uklanjanja napuštenih pasa sa ulica... U ovoj firmi prioritet pri zapošljavanju imali bi pripadnici boračke populacije, kazao je Ajnadžić.

Dopredsjedavajući Vijeća Slaven Kovačević je dodao da, ukoliko se želi da općinsko komunalno preduzeće bude efikasno u radu, potrebno je prije svega da Vlada Kantona Sarajevo ispoštuje odluku Ustavnog suda FBiH iz 2010. godine i jedinicama lokalne samouprave vrati njihove izvorne nadležnosti. Kovačević je također naglasio da se prilikom usvajanja pomenute odluke o finansiranju boračkih udruženja općine Centar mora voditi računa da broj tih udruženja bude usklađen sa zakonskim propisima.

Govoreći o još nekim značajnijim aktivnostima, predsjedavajući Ajnadžić je naveo da je jedan od koraka u narednom periodu otkup objekta rehabilitaciono-rekreativnog centra u Neumu.

-Objekat u Neumu za koji su dijelom obezbijeđena finansijska sredstva u budžetu Općine namijenjen je za potrebe naših boraca, ali i za boravak učenika, kazao je Ajnadžić.

Predsjedavajući Ajnadžić je naglasio da je Općinsko vijeće u saradnji sa Komisijom za boračka pitanja pokrenulo proceduru da se jedan od trgova u općini Centar imenuje po Prvom korpusu Armije RBiH čiji su pripadnici hrabrom i časnom borbom odbranili Sarajevo i državu BiH.

Sastanku su prisustvovali pomoćnik načelnika za boračko-invalidsku zaštitu Hamza Đulaga, vijećnici Dževad Topić i Suvad Kerla, a u ime boračkih udruženja Ramiza Šejto (Udruženje porodica šehida i poginulih boraca), Enver Krluč (Jedinstvena organizacija boraca Unija veterana), Nedžad Škrijelj (Udruženje ratnih vojnih invalida), Džemal Ibrahimović (Udruženje ''Bosnae Zelene beretke''), Zijad Škamo (Udruženje nosilaca ''Zlatnog ljiljana'' i ''Zlatne policijske značke''). 

 
03.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
Predstavljeni rezultati projekta „I ja mogu drugačije“
03.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Sutra besplatna edukacija za trudnice i mlade roditelje
03.07.2024.
OPĆINA OBEZBIJEDILA 16.444 KM
U toku radovi na sanaciji dijela Ulice Marcela Šnajdera
Više vijesti