Aktivnosti na izgradnji osnovne škole na Šipu

U Općini Centar održan je 12. januara 2016. godine sastanak predstavnika izvršne i zakonodavne vlasti Općine o aktivnostima vezanim za izgradnju objekta osnovne škole na Šipu.
Aktivnosti na izgradnji osnovne škole na Šipu

Predsjedavajući Općinskog vijeća prof. dr. Nedžad Ajnadžić, koji je vodio sastanak, upoznao je prisutne da je Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo uputilo odgovor da je za pokretanje procedure izgradnje novog objekta na Šipu, gdje bi bili smješteni osnovna škola i obdanište, potrebno da Općinsko vijeće Centar sačini elaborat o postojanju opravdanosti i javnog interesa za otvaranje nove škole na Šipu, koji će biti upućen Vladi KS na izjašnjavanje.

 

–Općina Centar kao lokalna zajednica je iskazala interes da započne ovaj projekt za koji je u ovogodišnjem budžetu planirala 430.000 KM. Stoga je potrebno da Služba za obrazovanje, kulturu i sport u saradnji sa Komisijom za obrazovanje dostavi Vijeću na usvajanje prijedlog teksta zaključka sa potrebnom dokumentacijom, te da Služba za prostorno uređenje i komunalne poslove pripremi svu relevantnu dokumentaciju, kako bi Vlada KS mogla usvojiti odluku o proglašenju javnog interesa za izgradnju škole na Šipu, kazao je Ajnadžić.

 

 

Kako je sugerisao dopredsjedavajući Općinskog vijeća Slaven Kovačević, u elaboratu bi trebalo navesti sve relevantne demografske, geografske i druge podatke poput površine mjesne zajednice, broja stanovnika, udaljenosti od najbližih osnovnih škola, procjene troškova izgradnje...

 

 

Pomoćnica načelnika za prostorno uređenje i komunalne poslove Alma Sadović je informisala o dosadašnjim aktivnostima na realizaciji ovog projekta. –Nakon što smo okončali proceduru odabira najboljeg idejnog rješenja za objekat škole, urađen je izvedbeni projekt i krajem prošle godine završena je izrada glavnog projekta. Služba za imovinsko-pravne poslove, geodetske poslove i katastar nekretnina je završila proceduru preuzimanja zemljišta za potrebe izgradnje škole, za koje je Općina Centar izdvojila 327.000 KM. Za stvaranje planskih preduvjeta za izgradnju škole urađene su izmjene i dopune Regulacionog plana Poslovna zona „Šip“, kazala je Sadović.

 

 

Savjet Mjesne zajednice „Betanija-Šip“ je krajem prošle godine izvršio anketiranje stanovnika Šipa čiji se najveći broj izjasnilo da je na tom području potrebna osnovna škola. Na lokalitetu gdje će biti škola, u Ulici branilaca Šipa iza broja 33, izgrađeno je novo sportsko igralište koje će biti dio kompleksa buduće škole, a koje je sredinom prošle godine otvorio načelnik Dževad Bećirević.

 

 

Sastanku su prisustvovali Mustafa Resić, savjetnik općinskog načelnika Dževada Bećirevića, Zakira Šero, pomoćnica načelnika za obrazovanje sport i kulturu, vijećnici Senad Alić, Suvad Kerla i Dževad Topić, kao i Irhad Čovrk, predsjednik Savjeta MZ „Betanija-Šip“, te Himzo Oruč, zamjenik predsjednika Komisije za obrazovanje. 

03.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
Predstavljeni rezultati projekta „I ja mogu drugačije“
03.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Sutra besplatna edukacija za trudnice i mlade roditelje
03.07.2024.
OPĆINA OBEZBIJEDILA 16.444 KM
U toku radovi na sanaciji dijela Ulice Marcela Šnajdera
Više vijesti