Općina Centar u 2015. godini izdvojila 50.000 KM za poboljšanje uslova rada u vrtićima

Iako Općina Centar nema direktnu nadležnost nad obrazovanjem, već dugi niz godina iz budžeta izdvaja značajna sredstva za unapređenje obrazovnog sistema i poboljšanje uslova rada vrtića, osnovnih i srednjih škola koje se nalaze na njenom području. Iz općinskog budžeta za 2015. godinu izdvojena su sredstva u iznosu od 50.000,00 KM za JU „Djeca Sarajeva“.

JU „Djeca Sarajeva“ je ustanova čija je djelatnost predškolski odgoj i obrazovanje djece uzrasta od šest mjeseci do polaska u školu. Opći cilj predškolskog odgoja i obrazovanja je osigurati optimalne i jednake uslove da svako dijete od rođenja do polaska u školu, razvija i ostvaruje svoje pune potencijale i kompetencije kroz različite vidove kvalitetnog i profesionalno autonomnog institucionalnog i vaninstitucionalnog predškolskog odgoja i obrazovanja.

 

Navedena sredstva su raspoređena na prijedlog Komisije Općinskog vijeća za obrazovanje, a na osnovu utvrđenih Kriterija za raspodjelu sredstava obrazovnim ustanovama te dostavljenih zahtjeva i utvrđenih prioriteta.

 

Shodno navedenom, vrtiću Višnjik dodijeljena su sredstva u iznosu od 25.000 KM za zamjenu dotrajale stolarije. Za uređenje dvorišta vrtića „Skenderija“ izdvojeno je 5.000 KM. Vrtiću „Leptirić“ dodijeljeno je 15.000 KM za instaliranje mobilijara i neophodnih rekvizita. Također, za vrtić „Lane“ izdvojeno je 5.000 KM za uređenje dvorišta.

 

Ovo još jednom potvrđuje, kako Općina Centar Sarajevo angažmanom i doprinosom, već dugi niz godine iskazuje nesebičnu podršku i volju za poboljšanje prostornih i materijalnih uslova za boravak djece i uposlenih u vrtićima na njenom području, te radi na promociji značaja predškolskog odgoja i obrazovanja.  

03.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
Predstavljeni rezultati projekta „I ja mogu drugačije“
03.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Sutra besplatna edukacija za trudnice i mlade roditelje
03.07.2024.
OPĆINA OBEZBIJEDILA 16.444 KM
U toku radovi na sanaciji dijela Ulice Marcela Šnajdera
Više vijesti