Povećan broj vjenčanja u Općini Centar tokom prošle godine

Tokom protekle godine matičarke Općine Centar Sarajevo obavile su 488 vjenčanja parova koji su željeli reći svoje sudbonosno “DA” u ovoj gradskoj Općini. U odnosu na 2014. godinu, kada je obavljeno 360 vjenčanja, ukupni broj vjenčanih je povećan za 128 parova.

-Matični ured Općine Centar u kontinuitetu radi na poboljšanju uslova gdje se obavlja sam čin sklapanja braka tako da ne čudi činjenica što se sve veći broj mladih parova odlučuje da upravo u našoj Općini budu vjenčani. Prostor u Općini Centar gdje obavljamo vjenčanja oplemenili smo nabavkom ukrasnih detalja koji doprinose da sam čin vjenčanja bude mnogo prkladniji prilici za koju je namijenjen. Također, uveli smo praksu da tokom svečane ceremonije sklapanja braka prilikom čitanja odredbi Porodičnog zakona, mladencima također citiramo prikladne stihove za sretan i uspješan početak zajedničkog života. U posljednje vrijeme javlja nam se sve više stranih državljana koji kao turisti posjećuju Sarajevo i koji žele ovdje da se vjenčaju, kazala je Vesna Topalović, matičarka Općine Centar koja godinama sa velikom ljubavlju obavlja ovaj posao.

 

Matični ured Općine Centar, kako je dodala Topalović, nastavit će raditi na poboljšanjima uslova kako bi se što više mladih odlučilo da se vjenčaju u centralnoj gradskoj Općini.

 

Svi potrebni obrasci za obavljanje vjenčanja u Općini Centar su besplatni i dostupni kako na web stranici tako i na Info-pultu Općine Centar. Sam čin sklapanja braka se također može obaviti i van službenih prostorija Općine Centar. U tom slučaju se plaća posebna naknada čiju visinu utvrđuje nadleži organ Općine Centar i koja iznosi 300 KM.

03.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
Predstavljeni rezultati projekta „I ja mogu drugačije“
03.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Sutra besplatna edukacija za trudnice i mlade roditelje
03.07.2024.
OPĆINA OBEZBIJEDILA 16.444 KM
U toku radovi na sanaciji dijela Ulice Marcela Šnajdera
Više vijesti