Po 50 maraka za hljeb i mlijeko svaki mjesec dobijaju 333 penzionera

Služba za rad, zdravstvo i socijalna pitanja, izbjegla i raseljena lica Općine Centar okončala je reviziju spiskova sa imenima korisnika stalne novčane pomoći koji ispunjavaju uslove u okviru projekta „Hljeb i mlijeko za penzionere“.
Po 50 maraka za hljeb i mlijeko svaki mjesec dobijaju 333 penzionera

Tokom revizije 15 korisnika su izgubili pravo na ovu stalnu novčanu pomoć zbog promjene njihovog statusa poput: smrti korisnika, zaposlenje člana porodičnog domaćinstva, preseljenje na područje druge općine...

 

-Umjesto ovih korisnika ubacili smo 15 novih penzionera tako da na novoj revidiranoj listi također imamo 333 penzionera sa minimalnim primanjima koji dobijaju ovu vrstu pomoći u okviru projekta „Hljeb i mlijeko za penzionere“. Pošto je tokom cijele godine moguće podnijeti zahtjev za ostvarivanje ovog prava, naša služba gotovo svakodnevno dobija nove zahtjeve korisnika. Projekat koji je pokrenut 2009. godine se pokazao se kao pun pogodak, jer nam korisnici pomoći govore da 50 KM koje dobiju početkom svakog mjeseca od Općine Centar u okviru ovog projekta dobro dođe, posebno u situacijama kada isplate penzija kasne. Do sada smo sredstva penzionerima isplaćivali na blagajni Općine Centar prvih pet dana u mjesecu, a od januara ove godine sredstva će biti uplaćivana na račune korisnika otvorenih u nekoj od banaka u BiH. U ovogodišnjem budžetu Općine za realizaciju ovog projekta  planiran je iznos od 200.000 KM. Osim liste sa imenima penzionera također smo uradili reviziju liste sa imenima lica dobitnika ove vrste pomoći preko 65 godina starosti koja nisu ostvarila pravo na penziju. Do sada smo imali 50 korisnika, a nakon revizije taj broj iznosi 43 korisnika. Za ovu kategoriju socijalnih davanja svake godine u budžetu Općine Centar izdvaja se iznos od 38.000 KM, kazala je Mersida Veiz, stručni saradnik iz oblasti socijalne zaštite u Službi za rad, zdravstvo i socijalna pitanja, izbjegla i raseljena lica Općine Centar.

03.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
Predstavljeni rezultati projekta „I ja mogu drugačije“
03.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Sutra besplatna edukacija za trudnice i mlade roditelje
03.07.2024.
OPĆINA OBEZBIJEDILA 16.444 KM
U toku radovi na sanaciji dijela Ulice Marcela Šnajdera
Više vijesti