U Centru za mlade na Gorici u 2015. godini realizovan niz projekata

Općina Centar Sarajevo godinama izdvaja značajna sredstva za realizaciju besplatnih projekata za mlade u Centru za mlade Gorica. S druge strane Centar za mlade koji djeluje u okviru JU Centar za kulturu čiji je osnivač Općina, dugi niz godina kvalitetno planira kako mladi da provedu svoje slobodno vrijeme, ustupajući im na raspolaganje prostorije, tehničke mogućnosti i stručnu podršku kroz projekte iz domena obrazovanja i kulture. Budžetom Općine Centar za 2015. godinu za realizaciju besplatnih projekata za mlade obezbijeđeno je 45.000 KM.
U Centru za mlade na Gorici u 2015. godini realizovan niz projekata

 U 2015. godini su realizirani su projekti likovna škola, škola gitare, književni klub, kurs računara, omladinski orkestar, multimedijalni projekat (gluma, režija, film), škola plesa, fotofestival učenika srednjih škola, škola pjevanja, škola klavira, takmičenje plesnih grupa učenika srednjih škola općine Centar i osnove audio i video produkcije.   

 

U okviru likovne škole, koja za cilj ima poticanje i razvijanje individualnih sklonosti i talenta svakog pojedinca te usmjeravanje mladih talenata koji su u Centru imali profesionalnu pomoć, polaznici su se koristili raznim tehnikama kao što su: ulje, akril, aquarel, pastele, guash boje, tuš, olovka, a najčešće birani motivi bili su pejsaži, mrtva priroda i akt, te ponekad i apstraktni ekspresionizam. Povodom obilježavanja Dana Općine Centar i Dana mladih održana je izložba radova polaznika u prostorijama ovog centra, kao i ispred BBI Centra. Polaznici škole bili su učesnici u programu manifestacije Trešnjeva nedjelja koja je održana u Počitelju. Ova sekcija brojala je 25 članova.

 

Škola gitare, kao i prethodnih godina, izazvala je veliko interesovanje mladih koji muzičku naobrazbu stiču napredujući od elementarnih vježbi ka složenijim višeglasnim kompozicijama različitih muzičkih stilova, iz različitih razdoblja. Ovim projektom mladi razvijaju osjećaj za skladnost, ritmičnost i koordinaciju. Polaznici ove škole učestvovali su u programu povodom obilježavanja Dana Općine Centar i Dana mladih, a prilikom gostovanja u Jablanici predstavili su se sa dvije kompozicije. Škola je u ovoj godini brojala 20 članova.

 

Književni klub za mlade okuplja učenike srednjih škola i studente, odnosno mlade osobe koje imaju smisao za pisanje i ljubitelje književnosti. Realizovane su mnoge aktivnosti, kao što su prezentacija novih tekstova članova kluba, kritički razgovori o tekstovima, posjeta sajmu knjiga, realizacija poetske večeri i slično. Članovi kluba su učestvovali u programu izvedenom u Centru za mlade povodom obilježavanja Dana Općine Centar. Književni klub za mlade brojao je sedam članova.

 

Kurs računara namijenjen je onima koji žele da steknu nova ili prošire znanja o radu i korištenju savremenih računara. Projekat je pobudio veliki interes kod mladih i konstantno bilježio izvanredne rezultate. Osnove računarstva pohađalo je osam polaznika, dok je napredni kurs pohađalo sedam mladih.

 

Cilj programa Omladinskog orkestra je da se muzika različitih stilova približi mladima kroz izvođenje različitih kompozicija u modernim aranžmanima, koristeći pri tome kombinaciju klasičnih i modernih – elektronskih muzičkih instrumenata. Orkestar je imao vrlo uspješan nastup u okviru obilježavanja Dana Općine Centar. Pored redovnih aktivnosti obrađene su i uvježbane mnogobrojne kompozicije. Ova sekcija okupila je sedam članova.

 

Multimedijski projekat organizovan je za mlade koji su željeli proširiti znanje iz scenskih vještina. Projekat se realizira u saradnji sa profesionalnim glumcima i saradnicima sa Akademije likovnih umjetnosti. Kao i prethodnih godina, radionica je imala raznovrsne aktivnosti vezane za posjete pozorišnim predstavama i učešću u raznim kulturnim programima. Škola glume jedna je od najbrojnijih i najangažovanijih radionica Centra za mlade. Multimedijalni projekat broji 35 članova.

 

Cilj realizacije škole plesa je da se mladim ljudima ponudi mogućnost upoznavanja sa plesnim stilovima te savladavanjem plesnih pokreta sa težištem na modernom plesu. Polaznici škole plesa predstavili su se na gostovanju Centra za mlade u Jablanici, a sa dvije originalne koreografije predstavili su se povodom Dana Općine Centar. Broj članova ove sekcije je 20.

 

Projekat Fotofestival učenika srednjih škola ima za cilj potaknuti mlade da se bave fotografijom i da poboljšaju svoju medijsku pismenost. Osim poboljšanja svojih fotografskih tehnika kroz ovaj festival, mladi imaju priliku učiti i o baštini Općine Centar Sarajevo. Predavanja profesionalnih fotografa pomaže im da steknu osnovna saznanja o fotografiji kao mediju i time prošire svoje obrazovanje.

 

Škola pjevanja je projekat za mlade koji vole muziku i ovaj oblik muzičkog izražavanja. Cilj i svrha škole je upoznavanje polaznika – mladih pjevača, sa osnovama vokalne tehnike. Članovi vokalne radionice predstavili su se sa dvije kompozicije na književnoj večeri održanoj u Centru za mlade te su uzeli učešće u programu povodom obilježavanja Dana Općine Centar. Škola pjevanja brojala je devet članova.

 

Škola klavira organizovana je s ciljem da se mladima koji ne pohađaju klasične muzičke škole omogući da steknu osnovna znanja o sviranju na klaviru, a za one koji već imaju muzičko obrazovanje da ga prošire. Sa početnicima se radilo na sticanju znanja iz notnog pisma i osnova muziciranja, dok se sa polaznicima koji već imaju osnove muzičkog obrazovanja radilo na zahtjevnijim kompozicijama.

 

Projekat Takmičenje plesnih grupa učenika srednjih škola općine Centar za cilj ima potaknuti veću socijalizaciju i druženja mladih kroz organizaciju takmičenja. Svjesni činjenice da su mladi sve više zaokupljeni savremenim tehnološkim medijima, ovaj projekat nudi načine i socijalne kulturne modele koji će im pružiti, kako duhovno zadovoljstvo, tako i veću tjelesnu aktivnost. Završno takmičenje realizovano je u Centru za kulturu u Jelićevoj, a škole koje su uzele učešće na ovom takmičenju bile su Prva gimnazija, Druga gimnazija, Srednja medicinska škola i Srednja zubotehnička škola.

 

Projekat Osnove audio i video montaže i produkcije ima za cilj upoznavanje mladih sa radom medijskog tehničara. Medijski tehničar djeluje na području audio-vizualne tehnologije i proizvodnje medijskih sadržaja. U radu upotrebljava savremenu  opremu i programske alate pomoću kojih oblikuje sliku i zvuk.

03.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
Predstavljeni rezultati projekta „I ja mogu drugačije“
03.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Sutra besplatna edukacija za trudnice i mlade roditelje
03.07.2024.
OPĆINA OBEZBIJEDILA 16.444 KM
U toku radovi na sanaciji dijela Ulice Marcela Šnajdera
Više vijesti