Delegacija Općine Centar posjetila lokalitet stare seizmološke stanice na Grdonju gdje je planirana izgradnja igrališta

Predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti Općine Centar Sarajevo koje je predvodio predsjedavajući Općinskog vijeća prof. dr. Nedžad Ajnadžić, te federalnog Hidrometeorološkog zavoda BiH i kantonalnih javnih preduzeća „Park“ i „Sarajevo šume“, posjetili su 28. decembra 2015. godine zapušteni objekt i lokalitet stare seizmološke stanice u Ulici Grdonj gdje je planirana izgradnja sportske plohe i dječijeg igrališta.
Delegacija Općine Centar posjetila lokalitet stare seizmološke stanice na Grdonju gdje je planirana izgradnja igrališta

Građani MZ „Hrastovi-Mrkovići“ u više navrata isticali su problem nedostatka sportskih sadržaja, te su uputili inicijativu da se zapušteni objekt i lokalitet seizmološke stanice u Ulici Grdonj uredi, očisti i izgradi dječije igralište.

 

Načelnik Dževad Bećirević i Općinsko vijeće uvijek su imali veliko razumijevanje i nastojali da stanovnicima Centra, a posebno mladima stvore što ugodniji ambijent življenja, pa je Općina dosada ulagala značajna finansijska sredstva za izgradnju, obnovu i opremanje sportskih ploha i dječijih igrališta. S tim u vezi prihvaćena je i inicijativa stanovnika MZ „Hrastovi-Mrkovići“, pa su u proteklom periodu održana dva sastanka predstavnika izvršne i zakonodavne vlasti Općine Centar sa direktorom federalnog Hidrometeorološkog zavoda Almirom Bijedićem kako bi se realizovao projekat izgradnje dječijeg igrališta i sportske plohe na Grdonju.

 

Vlada Federacije BiH vlasnik je objekta seizmološkog zavoda i okolnog zemljišta ukupne površine oko šest dunuma, dok je Zavod samo korisnik. Inicijativu za izgradnju igrališta na Grdonju direktor Bijedić je podržao, te naglasio da je sljedeći korak pribavljanje odobrenja od Vlade Federacije BiH.

 

Općinsko vijeće Centar će na sljedećoj sjednici zajedno sa načelnikom Bećirevićem, uputiti prema Vladi Federacije BiH inicijativu za dobijanje odobrenja za početak izgradnje dječijeg igrališta i sportske plohe na Grdonju.

 

U okviru projekta „Uređenje manjih javnih površina na području općine Centar“ na pomenutom lokalitetu Općina bi finansirala hortikulturno uređenje i oplemenjenje dijela zemljišta sa parkovskim klupama i dijela na kojem će biti postavljen mobilijar za djecu. Na drugom dijelu zemljišta planirana je izgradnja multifunkcionalne sportske plohe.

 

-Ukoliko se ukaže potreba za dodatnim sredstvima, kako bi građani ovog područja dobili kvalitetnu lokaciju na kojoj će provoditi svoje slobodno vrijeme, spremni smo u budžetu za narednu godinu izdvojiti dodatni iznos sredstava. Nama je potrebna harmonizacija aktivnosti, a posebno se zahvaljujemo direktoru Hidrometeorološkog zavoda što je prepoznao značaj ovog projekta i podržao inicijativu, istakao je Ajnadžić.

 

U općinskoj delegaciji bili su i pomoćnik načelnika za  imovinsko-pravne i geodetske poslove i katastar nekretnina Damir Konjičanin, Amela Landžo iz Službe za prostorno uređenje i komunalne poslove, Nedžad Buzar iz Službe za imovinsko-pravne i geodetske poslove i katastar nekretnina, savjetnici predsjedavajućeg Općinskog vijeća Haris Vlajčić i Nejra Čengić, te vijećnik Hamdija Hasanović.

03.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
Predstavljeni rezultati projekta „I ja mogu drugačije“
03.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Sutra besplatna edukacija za trudnice i mlade roditelje
03.07.2024.
OPĆINA OBEZBIJEDILA 16.444 KM
U toku radovi na sanaciji dijela Ulice Marcela Šnajdera
Više vijesti